Utbildning Nyheter Sverige

15-åring död efter knivdåd på skola

En 15-årig elev avled efter att ha knivhuggits på en skola i Östra Göinge kommun. Patric Åberg, kommunalråd, besökte skolan.
En 15-årig elev avled efter att ha knivhuggits på en skola i Östra Göinge kommun. Patric Åberg, kommunalråd, besökte skolan.

En 15-årig pojke på en skola i norra Skåne har avlidit sedan han knivskurits av en 14-årig elev.Vid skolans entré har sörjande börjat tända ljus och lägga fram blommor.– Det är en dyster stämning förstås, säger säkerhetssamordnare Bertil Håkanson.

Den 15-årige pojken knivskars vid lunchtid på Göingeskolan i Broby i norra Skåne. Han avled senare på sjukhus. 14-åringen omhändertogs först av skolpersonal och sedan av polisen. Han förhördes vid 18-tiden.

– Det vi tror är att de här två har haft en konflikt som har eskalerat i det som hände i dag, säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Finns vittnen

Inga fler personer tros vara inblandade. Den misstänkte pojken ska ha tagit med sig kniven till skolan. Enligt uppgift till Kristianstadsbladet inträffade händelsen i en korridor. Polisen vet inte vad motivet var eller hur knivskärningen gick till men har förhört flera personer på skolan.

– Det finns vittnen, säger Modin.

Enligt Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare i Östra Göinge kommun, har sörjande samlats vid skolan:

– Jag ser precis här att elever och vuxna kommer och tänder ljus och någon kommer med blommor, det skapas en sorts minnesplats nu vid skolans entré.

Krisgrupp på plats

En krisgrupp, bestående bland annat av personal och kommunchefen, har samlats på skolan. Det är inga elever kvar, men skolan kommer att hållas öppen under kvällen. På tisdagen hålls en minnesstund och personal kommer att finnas på plats för de elever som behöver stöttas.

– Det blir inte undervisning som vanligt i morgon, det blir en spontan samling där man bearbetar det som har hänt och tar hand om eleverna.

Omkring 230 elever går på skolan, under tisdagen ska väktare att patrullera området och polis kommer finnas på plats.

– Vi är på skolan just nu och kommer att vara där under morgondagen och stötta där det behövs. Det här är något som drabbar hela skolan och hela samhället så klart, vi vill visa att vi finns till om någon behöver prata av sig, säger Jimmy Modin.

Våra tankar går till de anhöriga, vänner och skolans personal, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin i en kommentar till TT: "Ingen ska behöva uppleva detta i skolan. Skolan ska vara en trygg plats för alla. Vi ska aldrig, aldrig behöva vänja oss vid tanken att det finns rädsla för våld och knivar i barnens liv".