Sport

"15 ryska medaljörer dopade i Sotji"

Alexander Legkov är en av de ryska idrottsmän som påstås ha varit dopade under OS i Sotji. Arkivbild.
Alexander Legkov är en av de ryska idrottsmän som påstås ha varit dopade under OS i Sotji. Arkivbild.

Enligt Grigorij Rodtjenkov – förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva – ska minst 15 ryska medaljörer ingått i ett omfattande statligt dopningsprogram inför OS i Sotji 2014. Bland de utpekade finns OS-guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov.– Det är beklämmande, det är så långt från vad idrott står för, säger den svenske förbundskaptenen Rikard Grip till TT.

Grigorij Rodtjenkov bor numera i Los Angeles. För New York Times berättar han hur han själv utvecklade ett medel bestående av tre förbjudna substanser och att urinprov som lämnats i samband med tävlingarna byttes ut mot prov som idrottsutövarna lämnat in flera månader tidigare.

– Folk firade de olympiska mästarna, medan vi satt och bytte ut deras urin, säger Grigorij Rodtjenkov.

Enligt Grigorij Rodtjenkov fanns OS-guldmedaljören på femmilen, Alexander Legkov bland de som använde dopning.

"Verkligen beklämmande"

De svenska skidåkarnas förbundskapten Rikard Grip suckar uppgivet när han hör uppgifterna.

0 0 #000000 0 – Man blir besviken. Jag tänker på alla de som lägger ner själ och hjärta och all sin tid för att prestera och som sedan stöter på motståndare som använder sig av otillåtna medel, säger han till TT.– Om uppgifterna stämmer är det tråkigaste av allt att verksamheten var så systematisk. Det är verkligen beklämmande.

Förutom skidåkare pekar Rodtjenkov ut guldmedaljörer i bob och skeleton samt hela damlaget i ishockey.

Från ryskt håll tillbakavisas uppgifterna. Enligt nyhetsbyrån Tass kallar den ryske idrottsministern Vitalij Mutko anklagelserna för "nonsens".

– Det här är fantastiska idrottsutövare. Anklagelserna är nonsens och grundlösa. Vi ska studera artikeln och se vilka åtgärder vi kan vidta, säger Vitalij Mutko.

"Allvarliga påståenden"

Den internationella olympiska kommittén reagerade också på de nya uppgifterna.

"Det är mycket allvarliga påståenden och vi uppmanar Wada att omedelbart inleda nya undersökningar, sade en talesman för IOK.

I uttalandet från IOK slogs också fast att dopningslaboratoriet i Sotji hade 15-20 internationella experter från tio olika Wada-laboratorier på plats och att ett oberoende team övervakade all antidopningsverksamhet.

Ryssland tog 13 guld i Sotji och blev bästa nation.