Nyheter Ekonomi Världen Sverige Sverige-topp

150 vakter bevakar gränskontrollen

Monica och Alexander Klein får sina id-handlingar kontrollerade vid Kastrup tågstation.
Monica och Alexander Klein får sina id-handlingar kontrollerade vid Kastrup tågstation.

Nu har id-kontrollerna till Sverige införts. Runt 150 vakter ska bevaka kontrollerna på Kastrup som håller id-lösa flyktingar ute.

Alexander och Monica Klein från Malmö, som firat jul och nyår i Nordnorge, var bland de första som kontrollerades vid Kastrup tågstation utanför Köpenhamn i Danmark vid midnatt, då Id-kontrollerna på tåg, bussar och passagerarfartyg som går till Sverige infördes.

– Det var inga problem med det. Jag kände ju till det här så det var bara att plocka fram körkortet, säger Alexander Klein till TT.

34 kontrollstationer

På Kastrup station har 34 kontrollstationer byggts där passagerarna slussas igenom när de byter perrong för att åka vidare till Sverige. Kontrollstationerna bemannas dygnet runt av totalt 150 vakter från Securitas, enligt Dagens Nyheter. Mellan spåren har ett 325 meter långt stängsel uppförts för att id-lösa flyktingar inte ska kunna ta sig förbi kontrollerna.

Alexander Klein säger att det inte uppstod några större köer på grund av kontrollerna, men att det kan bero på att det inte är så många som reser på natten.

– Men jag kan förstå att det vara jobbigt för dem som pendlar mellan Sverige och Danmark. Men det blir väl en rutin det med säkert. Det är lite jobbigt när det är nytt, men sedan faller man in i vardagen.

Massiv kritik

Kritiken mot kontrollerna har varit massiv och tåg- och bussbolag liksom många resenärer fruktar stora förseningar.

25 Skånepolitiker som företräder Moderaterna på kommun- och regionnivå skriver i en artikel på DN Debatt att kontrollerna borde genomföras under färd i stället och att nuvarande system äventyrar hela Öresundsregionen.

"Bäst hade varit om transportörsansvaret och id-kontrollerna aldrig hade införts i en funktionell arbetsmarknadsregion. Alternativet att direktavvisa alla asylsökande som kommer från ett annat EU-land borde också har prövats mer seriöst", skriver politikerna.

Dresling Jens
Stängslet på Kastrups flygplats. Arkivbild.