Nyheter Toppnyheter

18-årige massmördarens vän gripen

En kvinna tänder ett ljus vid en minnesplats utanför det köpcentrum i München där nio människor sköts ihjäl i fredags.
En kvinna tänder ett ljus vid en minnesplats utanför det köpcentrum i München där nio människor sköts ihjäl i fredags.

Polisen i München har gripit en 16-åring misstänkt för att ha undanhållit den 18-årige massmördarens planer på att genomföra ett attentat. Dådet, som krävde nio människors liv, ska 18-åringen ha planerat i ett år.

Den gripne 16-åringen misstänks för att ha varit inblandad i en inbjudan på Facebook om en träff i närheten av Münchens järnvägsstation, uppger polisen.

18-åringen hade planerat fredagens dåd i ett år, konstaterar den tyska polisen efter att ha undersökt fynd som gjorts i hans bostad, enligt AFP. Pistolen han använde hade han införskaffat på darknet, en krypterad del av internet, uppger Süddeutsche Zeitung.

Har väckt debatt

Enligt tidningen, som hänvisar till källor nära utredningen, hade vapnet tidigare använts i teatersammanhang men gjorts funktionsdugligt igen.

Händelsen har väckt en debatt om vapentillgång i Tyskland, ett land som under 2000-talet drabbats av flera skjutningar med ett stort antal dödsoffer. Nu överväger landets inrikesminister Thomas de Maizière från kristdemokratiska CDU att skärpa vapenlagarna.

– Vi måste titta noga på om och var det finns behov av rättsliga åtgärder, säger han till tidningen Bild am Sonntag.

"Allt måste göras"

Hans regeringskollega, den socialdemokratiske vice förbundskanslern Sigmar Gabriel, uttrycker sig ännu starkare. Allt måste göras för att "begränsa och strikt kontrollera tillgången till dödliga vapen", säger han, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.

de Maizières motsvarighet på delstatsnivå, Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann, kräver i Welt am Sonntag att armén ska kunna sättas in vid "extrema situationer".

Psykiska problem

18-åringen har vårdats för psykiska problem, och information som har kommit fram under utredningen tyder på att han kan ha inspirerats av Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya, som inträffade samma dag för fem år sedan.

– Sambandet är uppenbart, sade Hubertus Andrä, polischef i München, under lördagen.

Även skolmassakern i Winnenden 2009, då en 17-årig före detta elev sköt ihjäl 16 personer, tycks ha varit en inspirationskälla för den misstänkte gärningsmannen. Enligt Süddeutsche Zeitung hade 18-åringen rest till den lilla staden i sydvästra Tyskland för att se sig omkring och ta bilder.

Inrikesminister Thomas de Maizière sade att dokument och information från gärningsmannens dataanvändning visar på ett intresse för tidigare masskjutningar, men att det var för tidigt att koppla dådet i München till Breiviks brott.

Jens Meyer/AP/TT
Människor samlas utanför köpcentrumet Olympia för att hedra offren för massmordet.