Sport

"1,97 kanske räcker till medalj"

De svenska höjdhopparna i inne-VM, Erika Kinsey och Sofie Skoog.
De svenska höjdhopparna i inne-VM, Erika Kinsey och Sofie Skoog.

Sofie Skoog var sist in i den svenska truppen i inomhus-VM.Väl där är höjdhopparen den med störst chans att lyckas.– Om man är ren över 1,97 kanske det räcker till medalj, säger Skoog.

25-åringen fick trots sin succésäsong vänta på en inbjudan till VM i Portland, eftersom nya personliga rekordet på 1,94 var tre centimeter från den högt satta kvalgränsen.

Men konkurrensen i VM ser inte mördande ut.

Inte en enda damhöjdhoppare har tagit sig över två meter i vinter, och av de tolv i finalstartfältet har bara sex hoppat högre än Skoog.

"Blir extremt jämnt"

Och självförtroendet är starkt efter att hon "persat" fem gånger inomhus i år.

– Framförallt har det varit så skönt att jag har kunnat ta så mycket i första försöket. Det är väldigt "gött" inför ett mästerskap, för det kommer att bli extremt jämnt på söndag, säger värmländskan.

TT: Tänker du på medalj?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag tror att guldet kommer att gå kring två meter, för det brukar det nästan alltid göra. Sedan försöker jag att inte tänka på vad de andra gör, för jag kan inte påverka vilken dag de har, säger Skoog som samtidigt tror att 1,97 i första försöket kan räcka till medalj.

TT: Känns det nåbart?

– Jag vill ju inte sätta några gränser. Vi får se, det är ju tre centimeters "pers" och något jag aldrig har gjort. Jag vill ju göra det någon dag, jag vet bara inte när.

Sofie Skoogs utvecklingskurva har pekat stadigt uppåt sedan hon fick Stefan Holm som tränare för ett och ett halvt år sedan.

Trubbel för Kinsey

För Erika Kinsey, den andra svenskan i VM-finalen, har kurvan varit mer upp och ner det senaste året. Kinsey slog till med 1,97 i lag-EM i somras, men sedan blev VM i Peking en stor besvikelse. Inomhussäsongen har länge störts av stora problem med en överansträngd ledhinna i vänster knä.

– Det har varit en väldigt strulig vinter, säger den USA-baserade 28-åringen inför VM "på hemmaplan".

Kinsey har bara gjort två tävlingar – 1,87 och 1,85 – men har ett par bra träningsveckor bakom sig nu.

– Höjdtekniken har varit halvdålig, i början fanns inte hoppkänslan. Jag vågade inte sätta i foten för att det har gjort så ont. I förra veckan satte jag äntligen i den och kände att "yes, den här känslan har jag saknat", säger Kinsey.

– Det kan verkligen bli hur som helst nu. Men jag kände ändå att jag ville åka hit eftersom jag är i fysisk form. Och när det är både EM och OS i sommar kände jag att jag behövde lite mer erfarenhet.

TT: Vad lärde du dig av VM i Peking?

– Nu har jag egentligen lagt det bakom mig, jag vill inte tänka på det. Men jag vet att det blev en för lång säsong. Jag hoppade längd, tresteg, sprang och hoppade höjd, både inomhus och utomhus i USA, innan jag kom hem och körde en full säsong. Det blev lite för mycket.

Damernas höjdhopp avgörs på söndag kväll, svensk tid.