Sport

200-metersduell i fokus i Oslo

Dafne Schippers. Arkivbild.
Dafne Schippers. Arkivbild.

Världens två snabbaste 200-meterslöperskor gör upp i Oslo.Dafne Schippers ställs mot Elaine Thompson.– Jag hoppas göra min snabbaste tid för säsongen, säger Schippers.

Det är damerna som får sätta punkt i Diamond League-galan i Oslo. 200 meter och en engelsk mil (med Meraf Bahta på jakt efter det svenska rekordet) är de sista löpgrenarna som avgörs på Bislett på torsdagskvällen.

Mycket fokus riktas på duellen mellan fjolårets VM-guldvinnare Dafne Schippers och VM-tvåan Elaine Thompson på 200 meter. I samband med det traditionsenliga jordgubbspartyt i Oslos rådhus, dagen före galan, satt de två sprinteressen bredvid varandra och utbytte artigheter på presskonferensen. På löparbanorna blir det mer allvar i ett av få riktiga test inför OS i Rio de Janeiro.

Schippers väljer till exempel att inte springa 200 på EM hemma i Amsterdam i juli.

– Det blir för mycket att springa 200 där, det räcker för mig att springa 100 och stafetten, säger nederländskan som ändå vidhåller att 200 meter är favoritgrenen.

– Jag gillar båda, men 200 är bättre eftersom mina starter inte är de bästa. Men jag jobbar på det, och det blir bättre.

Schippers vann VM på 21,63 men är i år världstvåa på 22,02. Tori Bowie, USA, är med tiden 21,99 den enda som har sprungit snabbare. Jamaicanska Thompson är trea på världslistan med 22,16 i sitt enda lopp hittills.