Nyheter Sverige

2016 stort år för kungafamiljen

Snart får prinsessan Estelle ett syskon och både hon och prinsessan Leonore får en till kusin.
Snart får prinsessan Estelle ett syskon och både hon och prinsessan Leonore får en till kusin.

Även 2016 blir ett stort år för kungafamiljen med två födslar och dop. Dessutom fyller kungen 70 och firar rubinbröllop med drottning Silvia.– Det blir ett kungligt superår, säger hovreportern Jenny Alexandersson.

Anledningar till att fira är fler än vad de varit på länge för den svenska kungafamiljen.

– Det blir ett ljust och glatt år. Att det händer saker som inte bara är elände utan lite rart och trevligt, det är viktigt för oss alla, säger Sten Hedman, hovexpert.

Prinsessan Estelle väntas få ett syskon i mars och prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntar sitt första barn en månad senare. Men ofta har prinsarna och prinsessorna fötts tidigare än beräknat.

– De fintar lite, det är klart att det är svårt att veta exakt när ett barn kommer. Men jag tror att det handlar om att få lite lugn kring själva förlossningen, säger Sten Hedman.

Att Estelle nu får ett syskon har också en viss betydelse för prinsessan Estelle, enligt Jenny Alexandersson.

– Det låter kanske lite gammeldags, men en av Victorias viktigaste uppgifter är att säkra tronföljden genom att föda barn. Estelle står näst på tur efter sin mamma, nu när hon får ett syskon så minskar pressen på henne.

De senaste årens bröllop och födslar har varit viktiga för monarkins popularitet som ökat något. Men nu blir det lugnare.

– Kanske får kungafamiljen nu lite lugn och ro, säger Alexandersson.