Sport

22-åring kan revolutionera golfen

Bryson DeChambeau – mannen med de konstiga idéerna.
Bryson DeChambeau – mannen med de konstiga idéerna.

För en del är golf ett välbetalt utomhusarbete, för andra är det en konstform.Och så finns det de som ser det på ett helt eget sätt.Bryson DeChambeau, som nu gör Masters-debut, är en av dem.

Den 22-åriga amatören har liksom skapat en egen sport.

Han blir proffs veckan efter Masters, och har redan vunnit flera stora titlar som amatör och spelat riktigt bra i de chanser han fått på PGA-touren.

DeChambeaus speciella grej är att hans klubbor är lika långa. Inte som gimmick, utan efter noggrant tänkande, räknande och reflekterande.

– Jag kom på det 2011. Jag frågade min coach, Mike Schy, varför klubborna inte kunde vara lika långa för jag experimenterade med en enplanssving (en rakare variant av sving som innebär med stabilitet och kontroll) då, och det var svårt att få till med olika längd på skaften. Så vi gjorde ett set klubbor där skaften var lika långa, som såg riktigt risiga ut, men de fungerade.

Imponerande

Nu har hans märkliga set av klubbor – där varje klubba dessutom har egna namn som Mr Ward, Keiser, Gamma och Juniper – fört honom hela vägen till Masters på Augusta.

– Jag tror inte jag hade varit här om jag inte hade kommit på det. Jag tror jag kommit hit av ett skäl, och det skälet är att jag verkligen tror på det jag gör.

Den trefaldige Mastersvinnaren Phil Mickelson spelade ett träningsvarv med den unge landsmannen i tisdags.

Han var imponerad av vad han såg.

– Det var roligt att hänga med Bryson för han kommer in i golfen med ett helt annat synsätt och har väluttänkta argument kring hur och varför golf ska spelas. Han är en fantastisk spelare, säger Mickelson, och gav ett exempel på hur nördigt det kan bli.

Världsåttan Dustin Johnson förstod knappt vad de pratade om.

– Jag och Bryson pratade om vetenskapen kring uppförs- och nedförsputtar, hur de faller och varför det är mest från det här stället och inte det här och så vidare. Bryson använde sig av ganska vetenskapliga termer, så Dustin bara skakade på huvudet och sa "Om jag hänger mycket mer med er så kommer jag ha problem att gå under hundra slag".

Lika långa

En framgång på Augusta kanske leder till att alla vill ha lika långa klubbor.

DeChambeau igen:

– Då måste jag spela riktigt bra. Men om jag spelar bra hela året så garanterar jag att många vill prova på och se om det är något för dem. Speciellt för folk med dåliga ryggar, då sliter det mycket mer på musklerna i ryggen att hela tiden slå från olika positioner. Med mina klubbor så är det från samma position hela tiden. Järnsjuan är min favoritklubba, och då skapade jag hela mitt set efter den. Det tror jag fler skulle tjäna på.

Läs också