Nyheter Sverige

22-åringen pekades ut som terrorist – här bjuder han på fest

Ett hundratal gäster dök upp på festen som den tidigare felaktigt terrormisstänkte 22-åringen bjöd in till i Boliden på fredagskvällen.
Ett hundratal gäster dök upp på festen som den tidigare felaktigt terrormisstänkte 22-åringen bjöd in till i Boliden på fredagskvällen.

För två veckor sedan var han Sveriges mest jagade man, felaktigt utpekad som terrorist. I går kväll bjöd 22-åringen in till stor fest i Boliden. En succékväll, tyckte både han själv och gästerna.

– Det var fantastiskt trevligt, med många nya vänner och väldigt blandat, både gamla och unga. Jag åkte dit själv för att solidarisera mig med hans tanke om integrering. Jag kände ingen där, men blev bekant med ett par som jag kommer att hålla kontakt med, säger den 56-årige IT-pedagogen Jan Björkstrand, till TT.

Han tog en tidig buss från Skellefteå och var på festen redan vid 18. Då hade bara ett tiotal personer dykt upp i lokalen på Storgatan i Boliden.

►LÄS MER: Misstänktes för terrorist – nu talar 22-åringen ut om dramatiken

Vågade sig upp

Men snart lossnade det och gästerna började anlända. Den 22-årige mannen, asylsökande från Irak, och hans vänner bjöd de omkring hundra festglada Bolidenborna och utsocknes på egenlagad mat.

Efter samtal och mingel blev det dans, allting i nykter tappning.

– Vi infödda svenskar vågade oss upp också, lite blygare som vi är. Barnen förstår ju direkt var det är kul och dansar på. Och vi äldre kom upp efter ett tag, berättar Jan Björkstrand.

►LÄS MER: Terrormisstänkte 22-åringen släpps – inte längre misstänkt

Och feststämningen spred sig långt utanför Boliden. Bilder och hälsningar strömmade in på 22-åringens Facebook-evenemang från människor runt om i landet som höll sina egna partyn på samma tema – "för alla som bott här länge och för dem som precis gjort Sverige till sitt hem".

Blickar framåt

Mannen, vars stillsamma tillvaro revs upp efter att han greps misstänkt för terrorförberedelser bara för att släppas kort därefter, helt friad från alla misstankar, var glad över uppslutningen.

– Allt har gått jättebra. Folk ser ut att ha trevligt, och jag vill bara att alla ska vara glada. Det är folk från hela världen här som bara trivs tillsammans, sade han till tidningen Norran.

Nu blickar han framåt.

– Jag vill bara få permanent uppehållstillstånd. Då kan jag studera, och göra mig ett liv här.

►LÄS MER: 22-åringen: De har gjort sitt jobb

Jan Björkstrand/Privat
22-åringen och hans vänner bjöd på egenlagad mat.