Sport

22:a guldet för Phelps

Michael Phelps firar sitt fjärde guld i Rio med att hålla fram fyra fingrar.
Michael Phelps firar sitt fjärde guld i Rio med att hålla fram fyra fingrar.

Fyra fingrar i luften för fjärde guldet i Rio.Skulle Michael Phelps försöka visa upp alla OS-guld han tagit räcker det inte ens om han tar till tårna.

Den 31-årige amerikanen var överlägsen när han simmade hem den olympiska karriärens 22:a guld på 200 meter medley. Phelps stack ifrån allt motstånd under den sista längden och vann med nästan två sekunder till godo på tvåan Kosuke Hagino från Japan.

Det var det fjärde OS-guldet i följd för Phelps på just 200 meter medley. Det har ingen simmare gjort tidigare, och placerar Phelps jämsides med diskuskastaren Al Oerter och längdhopparen Carl Lewis.

– Jag säger det här ofta, men varje dag lever jag som i en dröm som blivit sann. Redan som barn ville jag göra något som ingen gjort förut och det njuter jag av, sade Phelps.

Åren 164, 160, 156 och 152 före Kristi födelse anses greken Leonidas ha vunnit totalt tolv individuella OS-guld under de antika spelen. Det rekordet stod sig i 2 168 år innan Phelps nådde kaklet för sitt 13:e individuella guld i Rio.

För framtidens historieböcker kan det bli fler guld i Rio för Phelps. Innan han var färdig för kvällen tog han sig även till final på 100 meter fjäril.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset