Sport Sport-topp

23 dopningsfall från London-OS

Dopningskontroller. Arkivbild.
Dopningskontroller. Arkivbild.

Internationella olympiska kommittén meddelar att 23 nya dopningsfall har upptäckts från de prover från London-OS som analyserats på nytt.Totalt har 54 positiva dopningsprov hittats i de två senaste sommarspelen.

IOK skriver på sin webbplats att de 23 dopningsfallen från 2012 års sommarspel kommer från idrottare från sex olika länder. Totalt analyserades 265 dopningsprover från London med de allra senaste analysmetoderna.

Tidigare har IOK analyserat 454 prover från Peking-OS 2008 och funnit 31 positiva dopningsprov, varav 14 var ryska.

"De här nya analyserna visar, åter igen, hur beslutsamma vi är i striden mot dopning", säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

"Vi vill hålla dopade borta från OS i Rio de Janeiro, det är därför som vi agerar just nu. Vi har redan utsett en disciplinkommitté som har alla befogenheter att ta beslut".

När IOK skulle välja ut dopningsprover från Peking och London att testa på nytt valde man idrottare som skulle kunna vara aktuella för sommarens OS i Brasilien. En av dem som tävlade dopad i Peking 2008 var den ryska höjdhopparstjärnan Anna Tjitjerova. Alla som testat positivt i IOK:s nya analyser stoppas från medverkan i Rio.