Sport

24:e gången gillt för Häcken

Häckens målskytt John Owoeri grattas av Mohammed Abubakari.
Häckens målskytt John Owoeri grattas av Mohammed Abubakari.

24:e gången gillt – och 2–4.Efter tolv förluster och elva oavgjorda lyckades Häcken för första gången vinna en seriematch mot Elfsborg i Borås.– Jag hatar statistik. Men i dag är det okej, säger Häckens tränare Peter Gerhardsson

Hisingslaget fortsätter sin marsch uppåt i den allsvenska tabellen med en svit av förlustfria matcher. Den historiska segern på Borås Arena var den nionde raka. Inte sedan den 8 maj har laget förlorat.

Men det var Elfsborg som fick en smakstart. Bara drygt två minuter hade gått när Simon Lundevalls eleganta tunnel nådde namnen Hedlund som lika elegant rundade Peter Abrahamsson och rullade in 1–0.

– Vi var nästan på gång att göra ett till med vårt aggressiva och bollvinnande spel. Men sedan kom 15 olyckliga minuter, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund och räknar upp det han såg som avgörande sekvenser.

– 1–1-målet föregicks av det som från sidan såg ut att vara en solklar frispark för oss. Vid 1–2 rensade en av våra försvarare undan så att bollen ser ut att ta på handen på en Häckenspelare och 1–3 var en ren bjudning...

Peter Gerhardsson hade inte oväntat en annan syn på sakernas tillstånd.

– Vi hade väldigt många och bra omställningar. Det tror jag var det som avgjorde till vår fördel, säger Häckencoachen

Gustafson placerade in tvåan

Som när Demba Savage och John Owoeri sprang i från de gulsvarta försvararna efter tio minuters spel och ordnade en kvittering. Owoeris skott från nära håll på Savages framspelning hade Kevin Stuhr Ellegaard i hemmamålet ingen chans att hålla. Och lika chanslös var Elfsborgsmålvakten när Samuel Gustafson plötsligt och överraskande upptäckte att han stod helt ensam framför målet och lugnt kunde placera in 2–1 för bortalaget i mitten av halvleken.

Boråsarna, som kom till spel med sju raka allsvenska matcher utan förlust, hade tvingats stuva om en del i uppställningen jämfört med det senaste allsvenska framträdandet. Adam Lundqvist och Joakim Nilsson spelar OS-fotboll i Brasilien, Marcus Rohdén skrev i veckan på för italienska Crotone och Rasmus Rosenqvist, Anders Randrup och Lasse Nilsson är skadade.

Kanske var det en del av förklaringen till de ibland uppseendeväckande misstagen. Som när nästa bjudning från hemmaförsvaret kom i matchminut 26. En fullständigt misslyckad bakåtpassning snappades upp av John Owoeri som behärskat skickade in 3–1 till Häcken, nigerianens åttonde fullträff för säsongen.

Flygande start

En bjudning som gästerna frikostigt återgäldade med tio minuter kvar av halvleken. Jasmin Sudic och målvakt Abrahamsson missförstod varandra och gav Viktor Prodell möjlighet att lobbpricka in 2–3-reduceringen.

– I paus hade vi gott hopp om att kunna vända det här. Och vi hade ju flera chansen men Häcken var effektivare, säger Magnus Haglund.

Inbytte Alhassan Kamara hade bara varit på planen i fyra minuter när elegant pricksköt avgörande 4–2 i krysset. Sierra Leone-spelaren som nyligen värvades från Örebro har redan visat sin anfallskvalitet under tre knappt halvtimmeslånga inhopp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset