Nyheter Sverige

30-åringen "ville hjälpa syrierna"

Medlem i en terrorgrupp eller en hjälparbetare som ville göra en humanitär insats?Bilderna av den 30-årige göteborgare som åtalats misstänkt för terrorbrott går vitt i sär.

Under den andra rättegångsdagen fick 30-åringen själv berätta om varför han rest till Turkiet och Syrien. Hans förklaring var att han helt enkelt fick en möjlighet att göra något för människorna i området.

– Alla pratade om hur tillvaron var i Syrien. Det fanns behov av att köra hjälptransporter och jag sade ja till att hjälpa till, säger han.

Det ska ha handlat om att köra tält, generatorer, sjukvårdsmaterial och andra förnödenheter till drabbade områden.

Förnekade strider

Att han skulle ha deltagit i några strider förnekade han bestämt – trots att åklagare Agnetha Hilding Qvarnström ställde upprepade frågor om de bilder och filmer där 30-åringen bland annat poserar med k-pistar, granatgevär, knivar, stridssele och knäskydd och ledaren för jihadistgruppen JMA.

– Bilderna är bara bilder. Det är som i lumpen. Man tar inte en bild på sin säng utan på vapen. Det ser fräckare ut, säger han.

Den mordfilm som spelades upp under den första rättegångsdagen och som visar hur två okända män halshuggs fanns på en USB-sticka som påträffades hemma hos 30-åringen.

Filmen ska ha funnits i en mobiltelefon som 30-åringen fick strax innan han lämnade Syrien.

– Jag fick hjälp att tanka över innehållet till ett USB-minne men hade ingen aning om att de här händelserna fanns med, säger han.

30-åringen säger sig heller inte känna JMA-ledaren och åklagarens påståenden om att det är han som finns på filmen med mordsekvensen förnekar han bestämt. Jämförelsen med hans kläder och skor från andra bilder förklarar han med att det var vanligt att man byter kläder med varandra.

Hävdar misshandel

30-åringen anklagade också häktespersonal för att blivit misshandlad vid fyra tillfällen. Hans advokater har varit i kontakt med häktesansvariga och överväger att gå vidare med uppgifterna.

– Vi ska vi samla ihop bilden av vad som hänt, säger 30-åringens advokat Mia Sandros.

TT: Har du känt till det under lång tid?

– Ja. Jag har haft en löpande kontakt med vår klient och fått hans syn på det hela. Jag har inte varit med och vill därför inte gå in på några fler detaljer. Men det har förts diskussioner mellan oss och häktet. Hittills har det utmynnat i att vi fått framföra våra synpunkter, säger Mia Sandros.

Den andre misstänkte, en 32-åring, har en hjärnskada som gör att han inte kan kommunicera. Åklagaren valde efter ett par inledande frågor att avbryta förhöret. Hon hade också kallat in en analysexpert från Säpo som redogjorde för hur man kommit fram till tid och plats för de två filmade morden.

Pläderingarna görs på måndag.