Nyheter Toppnyheter Världen

3 000 gripna i jättelik terrorräd

IS säger sig stå bakom mordet på en man i 60-årsåldern, som arbetade för ett hinduiskt kloster och som blev ihjälhuggen av okända män i fredags morse.
IS säger sig stå bakom mordet på en man i 60-årsåldern, som arbetade för ett hinduiskt kloster och som blev ihjälhuggen av okända män i fredags morse.

Över 3 000 personer har gripits i en polisräd efter den våg av mord som riktats mot sekulära aktivister och religiösa minoriteter i Bangladesh.Men oppositionen anklagar regeringen för att använda dåden som ursäkt för att slå mot politiska motståndare.

– Det kan ta tid, men med Guds hjälp ska vi få dem under kontroll, säger premiärminister Sheikh Hasina, enligt nyhetsbyrån AFP.

En polischef säger att 3 155 personer gripits under det senaste dygnet, men att endast 37 av dem är militanta islamister. Och oppositionspartier anklagar regeringen för att använda antiterrorräderna som täckmantel för att bekämpa politiska motståndare.

– Hundratals politiska aktivister har gripits, säger Fakhrul Islam Alamgir, partiledare för Nationalistpartiet BNP, till AFP.

Skyller på oppositionen

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters. Terrorgruppen IS har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Men regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister.

– Sedan den här våldsvågen började har regeringen väldigt ofta antytt att det är oppositionspartierna BNP och Jamaat-e-Islami som ligger bakom de här morden. Många är därför oroliga att det här är en del av ett politiskt spel, där regeringen använder det som ursäkt för att försvaga oppositionen ännu mer, säger Olof Blomqvist, Bangladeshexpert vid Amnesty International i London, till TT.

Aktivister hotade

Han välkomnar att regeringen gör något för att stoppa morden, men uttrycker samtidigt oro över massgripandena. Sedan våldsvågen inleddes har endast en person ställts inför rätta, vilket aktivister sett som en signal om att förövarna får gå fria.

– Många aktivister vi pratar med känner sig fångade mellan militanta extremister å ena sidan och regeringen å andra sidan. Många som gått till polisen och bett om skydd har istället blivit trakasserade och hotade med att bli gripna, säger Olof Blomqvist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset