Sport Sport-topp

31 nya dopningsfall från Peking-OS

Positiva dopningsprov har hittats från OS i Peking. Arkivbild.
Positiva dopningsprov har hittats från OS i Peking. Arkivbild.

31 idrottare i sex olika sporter kan stoppas från OS i Rio de Janeiro.Anledningen: deras dopningsprov från Peking 2008 har visat sig vara positiva när de testats på nytt."Dopade har inget ställe att gömma sig på", säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Internationella olympiska kommittén (IOK) gör allt för att stoppa fuskare i OS i Rio de Janeiro i sommar. Därför testas dopningsprover från de två senaste sommarspelen i Peking och London om med den allra senaste testtekniken. IOK har valt ut idrottare som skulle kunna vara aktuella för OS i Rio och testerna har utförts i samarbete med den internationella antidopningsbyrån Wada.

Nu har svaren från Peking-OS kommit. Av de 454 proverna innehöll 31 förbjudna medel. IOK:s exekutivkommitté beslutade att genast gå vidare och meddela de nationella olympiska kommittéerna om provsvaren, skriver IOK på sin webbplats. Totalt berörs tolv olika nationsförbund.

Londonprover testas

Inom kort väntas även svar från 250 dopningsprover från OS i London 2012. Om medaljörer fälls för dopning kommer de idrottare som skulle flyttas upp på medaljplats också att få sina dopningsprov testade igen.

Idrottare som var dopade under OS 2008 och 2012 kommer inte att få starta i Rio.

"Allt detta är ett kraftfullt slag mot fuskare som vi inte vill ska vinna. Vi sparar proverna i tio år så att fuskarna ska veta att de aldrig kan känna sig säkra", säger Bach till IOK:s webbplats.

Krafttag mot Sotji

IOK tar också krafttag mot antidopningslaboratoriet i Sotji-OS, efter anklagelser om rysk dopning i samband med de senaste vinterspelen, och har bett Wada att göra en utredning.

Dopningstesterna från Sotji förvaras på antidopningslabbet i Lausanne, och de kommer nu att analyseras igen i samarbete med Wada. IOK har också bett den ryska olympiska kommittén att ta till alla medel för att försäkra sig om fullt samarbete från den ryska sidan.