Nyheter Världen

36 döda i attacker mot storflygplats

Räddningspersonal på plats vid flygplatsen efter attackerna.
Räddningspersonal på plats vid flygplatsen efter attackerna.

36 personer har dödats och många har skadats i attacker som skett på Turkiets största flygplats.All flygtrafik har tillsvidare stoppats.

Reuters rapporterar med hänvisning till en tjänsteman och ögonvittnen att det var två misstänkta självmordsbombare som utlöste sina sprängladdningar på tisdagskvällen efter att ha öppnat eld på flygplatsen Atatürk i Istanbul.

Senare på kvällen uppgav Istanbuls guvernör Vasip Sahin för journalister att myndigheterna tror att det var tre självmordsbombare. Ingen grupp eller organisation har ännu tagit på sig skulden för dåden. Den turkiska nyhetsbyrån Dogan rapporterar att polisen misstänker att terrorgruppen IS ligger bakom, men uppgiften bekräftas inte officiellt.

Turkiets justitieminister Bekir Bozdag uppger att 36 har dödats och 147 personer har skadats, rapporterar tv-kanalen Habertürk.

"Alla fick panik"

Enligt turkiska myndigheter var de flesta av offren turkiska medborgare, men det fanns även utlänningar bland dem, rapporterar Reuters.

Enligt ögonvittnesuppgifter till Reuters ska en av angriparna på flygplatsen i Istanbul ha skjutit vilt omkring sig i terminalen före explosionerna. Två explosioner följda av skottlossning och en tredje explosion ska ha hörts på flygplatsen.

– Det var väldigt kraftigt, alla fick panik och började springa i alla riktningar, säger ett vittne till CNN Türk.

Inrikesdepartementet uppger att inga bomber exploderade inne i flygplatsbyggnaderna. En av explosionerna ska ha skett på trottoaren utanför utrikesterminalen och den andra vid en säkerhetskontroll vid infarten till flygplatsen. CNN Türk har även rapporterat om skottlossning från en parkeringsplats.

Sverige fördömer

USA:s president Barack Obama får redogörelser för attackerna, enligt hans rådgivare för inrikes säkerhet och antiterrorverksamhet. Sveriges regering fördömer dåden.

– Vi fördömer å det kraftigaste detta fega, fega våldsdåd, säger statsminister Stefan Löfven.

– Än en gång har vi sett hur terrorister slår till mot människor som befinner sig i helt oskyddade situationer.

Löfven understryker samtidigt hur viktigt EU-samarbetet mot terrorism är.

Flygplatsen Ataturk i Istanbul är Turkiets största med 61 miljoner passagerare årligen, vilket gör den till en av de mest trafikerade i världen. Efter attackerna förbjuds alla flygningar till och från flygplatsen, men det är ännu oklart hur attackerna påverkar flygningarna under onsdagen.

Utrikesdepartementet har inga uppgifter om svenskar på flygplatsen.

– UD känner till attacken i Istanbul i dag och vi uppmanar svenskar som befinner sig i området att kontakta anhöriga och följa lokala myndighetsföreskrifter, säger Lilian Willix Schwirtz, vid UD:s presstjänst, till TT.

– Vi bevakar situationen noga och står i löpande kontakt med generalkonsulatet i Istanbul som har kontakt med de lokala myndigheterna.

"Liknar inte PKK"

Terrorforskaren Hans Brun tycker att det är för tidigt att spekulera kring dådet, men säger att beteendet inte liknar PKK:s nuvarande beteendemönster, då de sällan ger sig på civila mål. Därför fokuserar han i första hand på olika jihadistiska grupper eller utbrytargrupper från PKK.

Han anser att en möjlig tolkning är att dådet är ett sätt för IS, som just har förlorat al-Falluja i Irak, att göra sig påminda.

– Det är en tänkbar tolkning utifrån det vi vet just nu. Vi har sett liknade attacker i Jordanien och Libanon de senaste dygnen som inte har fått lika mycket uppmärksamhet i Skandinavien. Det kan handla om att man vill göra sig påmind och visa att man fortfarande har kapacitet och förmåga att agera, säger Brun till TT.

Han har själv varit på flygplatsen många gånger och har alltid uppfattat säkerheten som väldigt bra.

– Det är verkligen sorgligt och beklämmande att folk kommer till skada, säger han.

Manar till samarbete

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken mot flygplatsen i starka ordalag. Syftet är helt klart ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod, säger presidenten enligt Reuters.

"Om stater, och hela mänskligheten, inte går samman och för en gemensam kamp mot terrororganisationer, kommer alla möjligheter som vi fruktar besannas en efter en", säger han i ett uttalande.

Emrah Gurel/AP/TT
Turkisk polis på flygplatsen Atatürk i Istanbul.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset