Sport

470-duon hittade rätt vindar

Fredrik Bergström, till vänster, och Anton Dahlberg trivdes i de hårda vindarna ute på Atlanten och blev tvåa och fyra i torsdagens seglingar.
Fredrik Bergström, till vänster, och Anton Dahlberg trivdes i de hårda vindarna ute på Atlanten och blev tvåa och fyra i torsdagens seglingar.

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström bemästrade den hårda blåsten och slog till med andra plats i dagens första OS-segling i 470. Bara fem sekunder skiljde till segrande Grekland.I den andra seglingen blev de fyra och ligger också fyra sammanlagt.

De svenska OS-seglarna verkar trivas bäst när de släpps ut från Guanabarabukten vid Marina Glória i Rio de Janeiro och utsätts för Atlantens vågor och vindar. Det blåste runt 10 meter per sekund när Dahlberg och Bergström gick en kamp mot den grekiska och australiska båten. Svenskarna ledde tidigt, men sekundstriden slutade med grekisk seger – fem sekunder före svenskarna och 13 före Australien.

I dagens andra segling blev duon fyra och är också fyra i sammandraget. Leder gör ett kroatiskt par som vann första och fjärde seglingen.

Bättre på Atlanten

Dahlberg och Bergström inledde 470-seglingarna med att bli 22:a och åtta, utan att övertyga. Men i går var de inne i bukten och det blev helt annan fart på svenskarna när de utsattes för tuffare möten med Atlanten.

31-årige Anton Dahlberg gör sitt tredje raka OS, men Fredrik Bergström gör debut.

Dahlberg blev med Sebastian Östling som gast 15:e i Peking-OS 2008 och 10:e i OS 2012. Dahlberg och Bergström har visat klassen utan att lyckas ända fram. I VM i november förra året ledde de inför sista seglingen, men tappade och blev utan medalj.

Bergström insjuknade dagarna före OS-starten, men har repat sig även om han kände sig lite matt den första dagen.

Salminen klättrar

Bara två av de fem svenska båtarna är i farten i dag. Max Salminen kom på sjunde plats i femte racet i finnjolle. Det var Salminens bästa placering dittills i Rio och den förbättrade han sedan till en femte plats i det sjätte racet. Salminen, ute efter ny medalj efter guldet i starbåt med Fredrik Lööf i OS 2012, var bara på 17:e plats efter fyra av de tio grundseglingarna men klättrade till 13:e efter sex.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset