Sedan 1926 har det varit en medborgerlig rättighet med borgerlig begravning.
Sedan 1926 har det varit en medborgerlig rättighet med borgerlig begravning.

Alla kommer vi någon gång att dö, och det är du som bestämmer vad som ska hända med din kropp – med vissa begränsningar. Fler och fler företag internationellt erbjuder nu nya sätt att ta hand om dina kvarlevor på. Här är några.

Enligt begravningslagen måste alla som dör i Sverige gravsättas. I lagen står det också att den som avliders önskningar om hur begravningen ska se ut ska respekteras i den mån den är möjligt av den som får ansvaret, i regel en anhörig om en sådan finns.

Sedan 1926 har det varit en medborgerlig rättighet med borgerlig begravning, det vill säga en begravning som arrangeras sekulärt och utan ett religiöst samfunds inblandning. Du kan ha en borgerlig begravning oavsett om du är med i ett trossamfund eller inte. Vem som helst kan vara officiant, en anhörig eller en arbetskamrat eller någon annan som är lämplig.

Svenska kyrkan är skyldig att upplåta en lämplig lokal för alla begravningar, men du kan också hyra en egen lokal. Det finns också flera olika sätt att bli jordsatt på. I Sverige är det i regel enbart kremering och jordbegravning som finns tillgängliga, men på andra platser i världen kan du begravas på mer unika sätt.

► LÄS MER: Därför ska du skriva testamente snarast – och så gör du

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Testamente