Nöje Film

62 kilo Golden Globe delas ut

Drygt 9 000 kvadratmeter röd matta går åt vid Golden Globe-galan. Arkivbild.
Drygt 9 000 kvadratmeter röd matta går åt vid Golden Globe-galan. Arkivbild.

Just nu pågår förberedelserna för filmvärldens gyllene fest i USA – Golden Globe-galan i Beverly Hills. Klockan två i natt är det dags för stjärnorna att kliva ur limousinerna och gå över de drygt 9 100 kvadratmeterna röd matta som rullats ut vid det luxuösa hotellet Beverly Hilton.

People Magazine har räknat lite på festen, och kommit fram till att den som har till uppgift att korka upp champagnen får det lite jobbigt. 400 magnumflaskor går år, och då är det förstås äkta vara som bubblar i glasen.

10 000 blommor har flugits in från Holland och Sydafrika för att pryda festen.

Att kamma hem en Golden Globe är tungt inom filmvärlden, och själva prisstatyetten är inte heller någon lättviktare. En Golden Globe-statyett väger 2,494 kilo, och med 14 priser inom film och 11 inom television blir den totala vikten av det som kommer att delas ut i natt 62,35 kilo.

Frågan är förstås vilka som får bära hem guldbollarna. 26 personer, däribland svenska Alicia Vikander, är nominerade för första gången. Vikander är dessutom nominerad i två kategorier, men hon har en bit kvar för att slå rekordhållaren i nomineringar. Meryl Streep innehar detta med sina 29, dock ingen i år.

Den som har vunnit flest gånger genom åren är Barbra Streisand – hon har fått kånka hem hela elva Golden Globe-statyetter genom åren, inklusive hederspriser.