Nyheter Världen

800 al-Qaidakrigare uppges ha dödats

Tidigare har den saudiskledda koalitionen gjort räder mot huvudstaden Sanaa. Arkivbild.
Tidigare har den saudiskledda koalitionen gjort räder mot huvudstaden Sanaa. Arkivbild.

Mer än 800 al-Qaida-medlemmar har dödats i en militäroffensiv mot gruppen i sydöstra Jemen, uppger den saudiledda koalitionen.

Räden genomfördes av jemenitiska soldater understödda av koalitionsflyg, mot storstaden Mukalla som har kontrollerats av al-Qaida det senaste året.

"Operationen ledde till ... mer än 800 döda al-Qaida-medlemmar och några ledare, medan vissa andra flydde", heter det i ett uttalande enligt den statliga saudiska nyhetsbyrån. Siffran kunde inte bekräftas av oberoende källor. Inte heller finns det några uppgifter om civila offer.

Jemenistiska soldater lyckades under söndagen tillsammans med trupper från Förenade arabemiraten inta Mukallas hamn och flygplats. Kontrollpunkter har satts upp i staden, uppger lokala tjänstemän och boende för Reuters.

Framgången innebär att al-Qaida förlorar ett viktigt fäste som också genom hamnen gett terrorgruppen stora inkomster.

Offensiven pågår samtidigt som FN-ledda fredssamtal pågår i Kuwait efter att en vapenvila slutits den 11 april. Jihadistgrupper som al-Qaida deltar varken i samtalen eller omfattas av vapenvilan.

Delegationerna från regeringen och de Iranstödda Huthirebellerna är fortfarande långt ifrån att nå en överenskommelse som skulle sätta stoppa på det 13 månader långa kriget, enligt källor från båda sidor.

Läs också