Nyheter Sverige

86-åring bestals i sitt hem – nekas ersättning från försäkringsbolaget

Trots hemförsäkring vill försäkringsbolaget inte betala ut ersättning till en bestulen, äldre kvinna. Orsaken: hon har hemtjänst. Arkivbild.
Trots hemförsäkring vill försäkringsbolaget inte betala ut ersättning till en bestulen, äldre kvinna. Orsaken: hon har hemtjänst. Arkivbild.

En 86-årig kvinna i Västerbotten blev bestulen på smycken och ett kontokort på sitt trygghetsboende. Men trots hemförsäkring vill försäkringsbolaget inte betala ut ersättning eftersom hon lämnat nyckel till hemtjänsten, rapporterar Norran.

– Det blev en chock. Vi kontaktade konsumentrådgivningen och Konsumenternas försäkringsbyrå och fick veta att man bara får täckning av vissa försäkringsbolag när man har hemtjänst, säger kvinnans dotter till tidningen.

Kommunen hade dessutom glömt att ställa en pärm hos kvinnan där bland annat en broschyr om vad som kan gälla för hemförsäkringar när man lämnat ut nyckel skulle finnas, enligt de anhöriga.

Tidigare ersatte inte försäkringsbolagen stölder där nyckel lämnats ut, men nu har vissa av bolagen "insett att de behöver göra något för de svagare grupperna", säger Peter Stark, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå. Hans tips till dem som har hemtjänst eller bor på vårdhem är att kontrollera om skyddet finns – och om det inte gör det byta bolag till ett som har det extra skyddet, skriver Norran.