Nyheter Världen

Abdeslam skulle spränga sig – tänkte om

Advokat Sven Mary pratar med journalister.
Advokat Sven Mary pratar med journalister.

Från franskt håll dras en lättnadens suck efter gripandet av den terrormisstänkte belgaren Salah Abdeslam.Via sin advokat medger Abdeslam att han var i Paris när terrordåden genomfördes – och en åklagare säger att den terrormisstänkte planerade att spränga sig själv, men kom på andra tankar.

– Dessa inledande uppgifter, som bör hanteras med största försiktighet, ger en serie omsändigheter som Abdeslam måste förklara, vid handen, konstaterade François Molins, åklagare i Paris, vid en presskonferens i Paris på lördagskvällen.

Enligt Molin ska alltså Salah Abdeslam ha sagt till de belgiska utredarna att han "ville spränga sig själv" vid stadion Stade de France den 13 november, men ändrade sig.

Formellt anklagad

Tidigare under dagen hade Sven Mary, som är Abdeslams advokat, berättat att hans klient medgivit att han var i Paris när de blodiga terrordåden genomfördes, skriver Reuters.

Abdeslam och en annan man som greps i fredags har nu formellt anklagats för delaktighet i mord med terroristmotiv samt delaktighet i terrororganisations aktiviteter. En tredje man som greps i samma hus i går anklagas för medlemskap i terrororganisation samt för att ha hjälpt kriminella. En kvinna som greps har också anklagats för hjälp, men har släppts. Ytterligare en kvinna har släppts utan att ha anklagats.

Ytterligare två misstänkta eftersöks, skriver AFP. Det är en 31-årig belgisk medborgare med marockansk bakgrund samt en man vars riktiga identitet ännu är oklar.

Efter gripandet av Abdeslam manar också Interpol till "extra vaksamhet vid gränskontroller". Gripandet kan få andra misstänkta personer att vilja försöka lämna Europa, enligt organisationen. För svensk del innebär Interpols uppmaning inget nytt eftersom man, enligt polisens nationella operativa avdelning (NOA), sedan en tid tillbaka redan har en sådan kontroll.

Den 26-årige Abdeslam, som skadades i samband med gripande i den belgiska centrumkommunen Molenbeek har flyttats från sjukhuset till ett högsäkerhetsfängelse.

Enligt Sven Mary säger sig Abdeslam vara beredd att samarbeta med belgisk polis.

Skälet till den påstådda samarbetsviljan, kan enligt den brittiska dagstidningen The Independent vara att extremistgruppen Islamiska staten (IS) ska ha tagit avstånd från 26-åringen och förmodligen skulle döda honom om de fick chansen.

Abdeslam ska också ha sagt att han motsätter sig utlämning till Frankrike, men enligt den franska justitieministern Jean-Jacques Urvoas kan det dröja högst tre månader innan Abdeslam blir utlämnad från Belgien.

Fjäder i hatten

Gripandet av Abdeslam beskrivs som en delseger för Frankrike i kriget mot terrorismen. Det är också en fjäder i hatten för den starkt kritiserade president Francois Hollande som under sitt ledarskap tvingats hantera två av landets värsta terroristattacker i modern tid. På lördagseftermiddagen träffade han berörda ministarar och tjänstemän för samtal om den senaste tidens gripanden.

Förhoppningen är nu enligt experter som TT pratat med, att Abdeslam ska ge detaljer kring terrorattacken i Paris men också information om eventuella planerade attacker i Europa.

Abdeslam, som i medier har beskrivits som en småtjuv som radikaliserats, är den sista överlevande av den tio man stora kärngruppen av jihadister som utförde dåden i Paris.

AP/TT
Beväpnad polis håller en misstänkt, sannolikt den terrormisstänkte Salah Abdeslam, vid fredagseftermiddagens räd i Brysselstadsdelen Molenbeek.
AP/TT
Polis strax före gripandet av terrormisstänkte Salah Abdeslam.