Nyheter Toppnyheter Världen

Abdeslam ställs inför franska domare

Salah Abdeslam (till vänster) på bilder från en övervakningskamera. Arkivbild.
Salah Abdeslam (till vänster) på bilder från en övervakningskamera. Arkivbild.

Terrormisstänkta Salah Abdeslam, som körde en av bilarna under terrordåden i Paris i oktober, ska under dagen ställas inför franska domare, uppger åklagaren François Molins. Abdeslam misstänks också ha planerat att agera självmordsbombare.

Justitieminister Jean-Jacques Urvoas säger att Abdeslam kommer att hållas isolerad på ett fängelse i Paris-regionen övervakad av specialtränade vakter.

26-årige Abdeslam är fransk medborgare av marockanskt ursprung, men uppvuxen i Belgien. Han misstänks vara den enda överlevande förövaren bakom terrordåden i Paris i november.

Han greps efter en dramatisk polisjakt den 18 mars, bara fyra dagar innan Bryssel skakades av självmordsdåden på flygplatsen Zaventem och i tunnelbanan.

Abdeslam står även anklagad för försök till mord i Belgien i samband med en skottlossning i Bryssel tre dagar innan han greps, där en av hans medhjälpare dödades och fyra poliser skadades. Han har vägrat att svara på frågor sedan dagen då han greps i Belgien.

Sven Mary, Abdeslams belgiske försvarsadvokat, säger till den franska tidningen Liberation att han utsatts för angrepp sedan han tog sig an fallet, enligt nyhetsbyrån Reuters. I tidningsintervjun talar han nedlåtande om sin klient:

– Han är en liten idiot från Molenbeek, från en värld av småkriminella – mer en efterföljare än en ledare, med en hjärna som ett tomt askfat.