Nyheter Toppnyheter Världen

Abrini medger han är "mannen i hatt"

En av de fyra gripna terrormisstänkta männen i Bryssel, 31-årige Mohamed Abrini, har enligt belgiska åklagare erkänt att han var på flygplatsen vid dådet och att han är "mannen i hatt". Arkivbild.
En av de fyra gripna terrormisstänkta männen i Bryssel, 31-årige Mohamed Abrini, har enligt belgiska åklagare erkänt att han var på flygplatsen vid dådet och att han är "mannen i hatt". Arkivbild.

En av de fyra gripna terrormisstänkta männen i Bryssel, 31-årige Mohamed Abrini, har erkänt att han var på flygplatsen vid dådet och att han är "mannen i hatten".Den man som pekas ut som en 23-årig svensk är den person som tros ha deltagit i terrorattentatet i Bryssels t-bana.

Mohamed Abrini medgav att han var den eftersökte "mannen i hatten" sedan utredarna konfronterat honom med övervakningsbilder från flygplatsen, skriver AFP.

Han är nu formellt anklagad för terroristbrott genom mord och för att ha deltagit i en terrororganisation. Abrini har jagats i flera månader, misstänkt för delaktighet i terrordåden i Paris i november förra året.

De belgiska myndigheterna är nu även säkra på att den man som syns tillsammans med självmordsbombaren i tunnelbanan i Bryssel är den som pekas ut som en 23-årig svensk. Åklagarna riktar samma formella anklagelser mot honom som mot Abrini.

När de sågs i tunnelbanan hade den utpekade svensken en likadan väska som självmordsbombaren. Polisen söker nu efter väskan som det befaras finnas en sprängladdning i, skriver tidningen De Standaard.

En källa från belgiska åklagarmyndigheten bekräftar för Sveriges Radios Ekoredaktion att den misstänkte är svensk.

Två släppta

Ytterligare två personer, en av dem en 25-årig rwandisk medborgare, misstänks formellt för delaktighet i terrorattackerna i Bryssel. Två andra, som greps på fredagen, har samtidigt släppts på fri fot efter förhör, enligt åklagarna.

Sent på fredagen greps också en sjätte person. Han dömdes i januari förra året för att ha varit delaktig i en organisation som rekryterade personer till terrorgrupper i Irak och Syrien. Hans strafftid var avtjänad den 15 mars i år, uppger Belgiens justitieminister Koen Geens för journalister enligt Reuters.

Under lördagen genomfördes en stor polisinsats i Etterbeek i Bryssel. Enligt belgiska medier var målet för polisens intresse ett flerfamiljshus, där boende evakuerades av polisen. Specialstyrkor, bombenheten och prickskyttar deltog i insatsen som avslutades utan att några gripanden hade skett, rapporterar en Reuters-journalist på plats.

Enligt de belgiska åklagarna hittades inga vapen eller sprängmedel under insatsen.

UD ovetande

Det svenska utrikesdepartementet säger sig inte kunna bekräfta uppgifterna om att en 23-årig svensk man ska finnas bland de terrormisstänkta som greps i Belgien.

– Vi känner till medieuppgifterna men vi har ingen information om det, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst.

Inte heller Sirpa Franzén, presschef vid Säkerhetspolisen, vill uppge om det är en svensk som gripits i Belgien eller inte. Hon påpekar att det handlar om en pågående polisutredning i Belgien:

– För att inte störa deras arbete så uttalar vi oss inte om det här, och dessutom är det omgärdat av sekretess.

Okända planer

Ingen i den utpekade 23-åringens familj kände till hans planer. Plötsligt var han bara försvunnen, berättar en anhörig till mannen i en intervju i TV4 Nyheterna.

För några månader sedan försökte mannens mamma besöka honom i Turkiet.

– Men det gick inte. Han kunde inte det. Sedan har han flyttat och rest, säger den anhörige till TV4 Nyheterna.

En stor polisinsats ägde rum i Etterbeek i Bryssel.