Nöje Musik Nyheter

Adele snoppar av Donald Trump

Adele är en av världens bäst säljande artister och utsågs 2012 av tidskriften Time till en av världens mest inflytelserika personer. Arkivbild.
Adele är en av världens bäst säljande artister och utsågs 2012 av tidskriften Time till en av världens mest inflytelserika personer. Arkivbild.

Megastjärnan Adele blandar sig i toppolitiken i världens mäktigaste land. Sångerskan tar avstånd från att hennes musik används i de amerikanska primärvalen.

Ställningstagandet kommer efter att fans stormat i sociala medier sedan amerikanska politiker använt den brittiska sångerskans musik vid sina valmöten.

Bland annat den republikanske presidentaspiranten Donald Trump har peppat sina anhängare med en av hennes låtar vid galor i Iowa.

"Adele har inte gett tillåtelse till att hennes musik används i några politiska kampanjer" skriver hennes talesperson i ett mejl.

Att politiker försöker surfa på artisters popularitet är inte ovanligt.

Bandet R.E.M. angrep i september Trump sedan han använt dess låt "It's the end of the world" vid ett valmöte och svenska duon Axwell & Ingrosso gav i april senatorn Marco Rubio en reprimand för att han spelat deras "Something new" vid ett kampanjmöte där han efterfrågade ett "nytt amerikanskt århundrade".

Men Steve Gordon, jurist i underhållningsindustrin, säger till tidningen The Guardian att artister i USA egentligen inte kan förbjuda politiker från att spela deras musik offentligt. Allt som krävs är att kampanjerna betalar för licensen, något som enligt lag inte kan förvägras dem, enligt juristen.