Nyheter Sverige

Advokat vill psykundersöka morddömd

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm vill att hovrätten fastställer straffet livstids fängelse för Nerijus Bilevicius. Han anser inte att man behöver undersöka om Bilevicius är allvarligt psykiskt störd, trots det bestialiska mordet på Lisa Holm.
Åklagaren Lars-Göran Wennerholm vill att hovrätten fastställer straffet livstids fängelse för Nerijus Bilevicius. Han anser inte att man behöver undersöka om Bilevicius är allvarligt psykiskt störd, trots det bestialiska mordet på Lisa Holm.

Om Göta hovrätt anser att Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm, bör man fundera på en rättspsykiatrisk undersökning av honom. Det föreslog Bilevicius advokat i hovrätten. Men åklagaren är emot förslaget.

Sista dagen i hovrättens rättegång om mordet på Lisa Holm gick i stora drag som väntat. Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm yrkade i sitt slutanförande att hovrätten ska fastställa domen från Skaraborgs tingsrätt, där Nerijus Bilevicus dömdes till livstids fängelse för mord.

Advokat Tore Brandtler, som företräder den mördade flickans anhöriga, ställde samma krav.

Men Bilevicius fortsätter hävda att han är oskyldig, som han gjort hela tiden. Han vill bli släppt och frikänd. Hans advokat, Inger Rönnbäck, kom dock med ett nytt förslag i sitt slutanförande. Om Göta hovrätt finner att Bilevicius trots allt är skyldig, bör rätten också överväga att göra en rättspsykiatrisk undersökning av honom, anser advokaten.

Bestialiskt

Hon hänvisar till att brottet var bestialiskt, medan Bilevicius är en lugn och samlad person som haft ordnade förhållanden. Om undersökningen finner att Bilevicius har en allvarlig psykisk störning, kan han inte dömas till fängelse. I så fall blir straffet i stället sluten rättspsykiatrisk vård.

Advokat Inger Rönnbäck vill inte svara på om hon själv fattat misstankar om att Bilevicius är psykiskt störd.

– Det är inget jag kan bedöma. Det är expertis som bedömer sådant, säger Inger Rönnbäck.

Men varken åklagaren eller målsägandebiträdet anser att det finns skäl för en rättspsykiatrisk undersökning, som indirekt kan rädda Bilevicius från ett fängelsestraff.

Antyder störning

– Brottet i sig är av det slaget att man verkligen får funderingar. Men normalt sett är bara det inte tillräckligt. Man måste också få någon indikation om en störning, säger vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm.

Han anser att inget sådant kommit fram. Advokat Tore Brandtler, som företräder Lisa Holms anhöriga, håller med.

– Brottet i sig är oerhört allvarligt. Det kan tyda på någon störning, men inte en tillräckligt allvarlig psykiskt störning, säger Brandtler.

Under tisdagen ska Göta hovrätt meddela om Bilevicius ska stanna i fängelset tills domen kommer om två veckor. Ett beslut om eventuell rättspsykiatrisk undersökning väntas komma samtidigt.

Björn Larsson Rosvall/TT
Enligt åklagaren, och tingsrättens dom, blev Lisa Holm mördad i ett sidoutrymme i ladan (till vänster) mittemot kaféet där hon jobbade. Arkivbild.