Nyheter Sverige Sverige-topp

Advokater: Häv Assanges häktning

Julian Assanges svenska advokater Thomas Olsson och Per E Samuelson. Arkivbild.
Julian Assanges svenska advokater Thomas Olsson och Per E Samuelson. Arkivbild.

Julian Assanges svenska advokater begär nu att häktningen av den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren hävs.Ett skäl är att en FN-grupp begärt att han ska släppas.

Per E Samuelson och Thomas Olsson skriver till Stockholms tingsrätt att de begär en muntlig förhandling om en omprövning av häktningen. Skälet är bland annat att FN-gruppen UNWGAD den 22 januari kom fram till att Assanges är "godtyckligt frihetsberövad" och uppmanade Sverige att släppa honom fri.

Sverige är inte bundet av UNWGAD:s utlåtande och åklagaren Marianne Ny har uppgett att det inte förändrar hennes tidigare bedömningar. Men det accepterar inte advokaterna, som understryker att Sverige står bakom de konventioner som UNWGAD grundar sitt beslut på och har samarbetat med dess utredning.

– Då tycker vi att det är makalöst att Sverige då trotsar beslutet, säger Samuelsson.

Enligt Samuelson är Assange fortsatt villig att låta sig förhöras trots frihetsberövandet. Det framkom när advokaterna talade med sin klient enligt Samuelson. En annan av Wikileaksgrundarens advokater, spanjoren Baltasar Garzón, sade när FN-gruppen gav sitt besked att inga förhör kan förekomma när ett godtyckligt frihetsberövande föreligger.

Marianne Ny arbetar med en ansökan till Ecuador om att få förhöra honom på landets ambassad i London, där Assange fått asyl.