Sport

AFC United flyttar till Eskilstuna

Özcan Melkemichel. Arkivbild.
Özcan Melkemichel. Arkivbild.

Eskilstuna kan få ett herrallsvenskt lag till nästa säsong.AFC United inleder ett samarbete med Eskilstuna City och blir AFC Eskilstuna.– Ser väldigt positivt på det, säger tränaren Özcan Melkemichel på en presskonferens.

I måndags rapporterade Dagens Nyheter att AFC United, som nu spelar på Skytteholms IP i Solna utanför Stockholm, flyttar till Eskilstuna för spel på Tunavallen nästa säsong.

På torsdagen presenterades projektet. AFC United, tabelltvåa i superettan, inleder ett samarbete med division 2-laget Eskilstuna City.

– Vi har bemötts med väldigt positiva ord. Men många tycker också att det är amerikanskt, säger Eskilstuna Citys marknadschef Stefan Forsberg och syftar till proffslag i USA som byter stad.

"Två A-lag"

Båda föreningarna kommer finnas kvar, men AFC United byter namn till AFC Eskilstuna och Eskilstuna City blir preliminärt AFC Eskilstuna City.

– Vi kommer att ha två A-lag. Ett representationslag i nuvarande superettan och ett lag i division 2, säger AFC Uniteds ordförande Alex Ryssholm.

– Med gemensam styrelse, säger Eskilstuna Citys ordförande Per Liljeroos.

Extrainsatta årsmöten

På pojk- och juniornivå blir det gemensamma lag, men AFC Uniteds ungdomslag stannar initialt i Solna. Innan samarbetet kan bli ett faktum, och definitiva namn för respektive lag fastlås, måste dock de båda föreningarnas medlemmar säga ja till förslaget på extrainsatta årsmöten i augusti.

AFC Uniteds spelare är förberedda på att flytta de knappa 12 milen till Eskilstuna.

– De har planerat det, säger Alex Ryssholm.

Senast det spelades herrallsvensk fotboll på Tunavallen var 1964 när IFK Eskilstuna – som nu håller till i division 4 – åkte ur högsta serien. Sedan tidigare spelar damallsvenska Eskilstuna United på arenan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset