Nyheter Sverige Sverige-topp

Afghanistans president till Sverige

Afghanistans president, antropologen Ashraf Ghani, besöker i nästa vecka Sverige. På fredag ska han bland annat träffa statsminister Stefan Löfven, utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin, erfar TT.

Det stora antalet ensamkommande afghanska flyktingbarn som når Sverige, i år minst 11 000, lär stå högt på agendan under besöket. Men även utveckling, fredsbyggande i det krigshärjade Afghanistan samt svenskt bistånd kommer att diskuteras under besöket, som lär omges av en rigorös säkerhetsapparat.

Återvände hem

66-årige Ghani blev president i fjol efter en utdragen valprocess. Han ar en doktorsexamen i antropologi från Columbia University i New York och har bland annat arbetat för Världsbanken. Efter att talibanstyret störtades 2001 återvände han till Afghanistan där han bland annat blev finansminister och arbetade med överlämnandet av säkerhetsansvar från Natostyrkorna till afghanska myndigheter. Han har också varit rådgivare till FN:s Afghanistansändebud Lakhdar Brahimi.

Gillar Sverige

Ghani har sedan tidigare ett gott öga till Sverige. I en TT-intervju i fjol sade han att han vill "fördjupa och bredda" partnerskapet med Norden samt tackade för blågult stöd till landet genom åren, både vad det gäller kampen mot fattigdom och kvinnors rättigheter.

– På 1990-talet, när Afghanistan övergavs av resten av världen, var Svenska Afghanistankommittén en nyckelspelare i arbetet med att se till att pojkar och flickor kunde gå i skola, sade han.

Afghanistan är det största mottagarlandet av svenskt bistånd. 2014 uppgick det långsiktiga biståndet till nära 900 miljoner kronor. I förra veckan var biståndsminister Isabella Lövin i Afghanistan för att fira 75 år av diplomatiska förbindelser mellan länderna.