Nöje

Afrikansk fotografpionjär avliden

Den maliske fotografen Malick Sidibé har avlidit. 80 år gammal. Arkivbild.
Den maliske fotografen Malick Sidibé har avlidit. 80 år gammal. Arkivbild.

Den maliske fotografen Malick Sidibé har avlidit, meddelar den ikoniske fotografens familj.

Sidibé var en pionjär inom fotografin, och hans svartvita bilder från den maliska huvudstaden Bamako under 1960-talet – en tid som präglades starkt av frigörelsen från kolonialmakten Frankrike – ses ofta som en social kommentar till både popkulturen och till det traditionella maliska samhället.

– Det här är stor förlust för Mali. Han var en del av vårt kulturella arv, säger landets kulturminister N'Diaye Ramatoulaye Diallo. i en kommentar och tillägger att "hela Mali sörjer nu".

Sidibé var den första personen från den afrikanska kontinenten som hade en egen utställning i Paris prestigefulla museum Grande Palais och hans verk återfinns också hos exempelvis Museum of Modern Art i New York.

Frankrikes kulturminister Audrey Azoulay konstaterar i en kommenterar att Malick Sidibés ofta kallades för det "afrikanska fotografiets fader".

Sidibés förärades även Hasselbladsstiftelsens internationella pris 2003 och i juryns motivering står det att han har "dokumenterat en viktig period i Västafrikas historia med stark inlevelse, värme och entusiasm. I reportagebilder och porträtt har han på ett unikt sätt lyckats fånga stämningen och livskraften i en sjudande afrikansk huvudstad".

Malick Sidibé avled efter en tids sjukdom. Han blev 80 år.