Nyheter Sverige

Aggressiv gulsot dödar kaniner

Utställare och uppfödare riskerar att drabbas hårt om smittan får fäste. Arkivbild
Utställare och uppfödare riskerar att drabbas hårt om smittan får fäste. Arkivbild

En ny smittsam variant av kaningulsot har upptäckts i Sverige. Symtomen är blodigt skum från nosen, andningssvårigheter och hjärnskador.

– Kaninerna dör väldigt hastigt. Viruset drabbar blodcirkulationen och blodkärl i hela kroppen. En tydlig förändring är blödningar överallt och sedan drabbas levern, säger Ricardo Feinstein, veterinär och patolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till P4 Halland.

Det finns ännu inget vaccin i Sverige mot den muterade och mer aggressiva varianten av kaningulsot som kallas RHDV2. Kaniner har också dålig motståndskraft mot den nya smittan. Uppfödare och utställare riskerar att drabbas hårt om sjukdomen får fäste.

– Har man en besättning där en kanin har dött kan det vara första kaninen av en våg av dödlighet som kommer att drabba besättningen, säger Ricardo Feinstein.

Gulsoten smittar inte bara genom direktkontakt mellan kaniner utan kan också spridas via luften, fåglar och insekter. Viruset smittar däremot inte andra djurarter eller människor. Enligt Ricardo Feinstein har många oroliga hört av sig till SVA.

– Förut hade vi framförallt samtal från södra Sverige men nu har vi nått Gävle. Folk ringer från ställen i landet där sjukdomen inte funnits förut, säger han.