Sport

AIK förstörde Östersunds hemmafest

Alexander Isak gratuleras efter sitt mål.
Alexander Isak gratuleras efter sitt mål.

AIK satsade nytt och ungt i anfallet.Det gav bästa möjliga utdelning och 2–0 till Solnalaget förstörde festen när allsvenskan kom till Östersund. 

Med sitt publikfriande spel var Östersund det stora samtalsämnet efter första omgången. Men hemmapremiären blev inte samma succé för jämtlänningarna som inte fick någon utdelning för sitt bollinnehav och passningsspel. 

I stället presenterade sig ett nytt och ungt anfallspar i motståndarlaget. 

Efter en svag insats i premiären av AIK vaskade Andreas Alm om och petade Fredrik Brustad och Denni Avdic till förmån för 16-åriga Alexander Isak och 19-åriga Carlos Strandberg. 

De båda tackade och tog emot med varsitt mål – Alexander Isak som den yngsta målskytten i allsvenskan för AIK.

– Få debutera, göra mål och ta tre poäng. Vad mer kan man önska sig, säger Isak.

Denni Avdic lämnades helt utanför truppen av Andreas Alm. Men att det finns bredd i anfallet råder det inget tvivel om.

– Det är kul, målet med säsongen var att få komma in och spela. Nu får jag sikta på spel i fler matcher, säger Isak blygsamt.

Jämförs med Goitom

Talangen från AIK:s ungdomsled har ofta jämförts med den 15 år äldre Henok Goitom och visade mot Östersund att han är en jättetalang.

– Det är kul att jämföras, men samtidigt är jag mig själv.

Och han är inte ensam talang där framme. Carlos Strandberg visade redan i inhoppet i första omgången att han har stort spel i sig och när han nu fick chans från start tackade han med att göra viktiga 1–0 i första halvlek. Efter en helt misslyckad frispark från ÖFK vände AIK spelet och Ahmed Yasin – en annan av fem nya i Alms startelva – serverade Strandberg bollen i helt öppet läge där han enkelt satte sitt första allsvenska mål för AIK. 

– Jag får tacka AIK:s ungdomsakademi för att de levererar så bra spelare. Isak var millimeter från att starta redan i premiären. Han är en internationell spelare redan i dag, säger Andreas Alm, som dock fick se Stefan Ishizaki utgå skadad.

Första segern dröjer

Publikrekord och stort hemmastöd hjälpte föga – Östersund får vänta på sin första seger i högsta serien. 

– De förtjänade att vinna. Det var en tuff match för oss. Andra halvlek började bra men så fick de 2–0. Vi fortsatte kämpa och jag är stolt över hur vi slutförde matchen, säger Östersundstränaren Graham Potter.