Sport

AIK utbuat efter premiären

Gif Sundsvall gjorde det svårt för AIK och Stefan Ishizaki under premiärmatchen i fotbollsallsvenskan.
Gif Sundsvall gjorde det svårt för AIK och Stefan Ishizaki under premiärmatchen i fotbollsallsvenskan.

AIK-tränaren Andreas Alm har ett guldkrav hängande över sig – och inte ser uppgiften enklare ut efter premiären.Hans AIK blev utbuat efter 1–1 hemma mot Gif Sundsvall.– Jag är inte förvånad över att vi blir utbuade. Vi är inte tillräckligt bra, säger Alm.

Inför säsongen har AIK:s klubbledning varit väldigt tydlig. Trots att Malmö FF har överlägsna resurser, efter två raka Champions League-gruppspel, och en sällan skådad allsvensk trupp så är det AIK som ska ta hem Lennart Johanssons pokal i höst.

Ett mycket tufft mål – som inte såg mycket enklare ut efter att ha sett AIK:s premiär: 1–1 hemma mot Gif Sundsvall.

Gästerna tog rättvist ledningen

För det var ett långsamt och trögt AIK med flera uppenbart matchotränade spelare som till synes planlöst rullade boll långsamt och mest i sidled – medan gästernas vågade bollrullande från bakplan var mycket rakare och tydligare.

Och det var också gästerna som tog ledningen efter att första halvlekens dominant Runar Mar Sigurjonsson rättvist suttit 1–0-bollen i nät efter fyrtio minuters spel.

AIK replikerade förvisso omgående genom Fredrik Brustads enkla 1–1-mål, men trots att Andreas Alm kastade in en trio offensiva nyförvärv i den andra halvleken så fick hemmalaget nöja sig med oavgjort.

"Inget utrymme för tålamod"

Slutsignalen togs emot med högljudda burop från hemmapubliken.

– Det finns inget utrymme för tålamod. Med fokuset som ligger på oss kan vi inte treva igång utan vi måste vara riktigt bra från början, säger Andreas Alm efter matchen.

Den stora frågan i AIK-lägret under försäsongen har varit vem som ska ersätta Henok Goitom i rollen som målkung.

Avdic seg och kantig

I premiären var svaret på den frågan i alla fall inte Denni Avdic. Den store anfallaren såg både seg och kantig ut och erkände utan omsvep efter matchen att han hade en bit kvar till matchformen.

Det har man inte råd med som spelare i årets uttalat guldjagande AIK: det borde ha sett bättre ut direkt, slår AIK-tränaren fast:

– Normalt i början av säsongen, när det ser lite kantigt ut, brukar man be om tålamod om att utveckla spelet. Jag kommer inte be om det nu. Vi måste funka direkt, vi är redan bakom det snitt som krävs för att vinna guld, säger Alm.