Nyheter Sverige

Akut spridningsrisk över för branden

En av flygvapnets helikoptrar fyller på vatten i en damm för att bekämpa den mark/skogsbrand som härjar i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland.
En av flygvapnets helikoptrar fyller på vatten i en damm för att bekämpa den mark/skogsbrand som härjar i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland.

Även om den stora branden i Vänge på Gotland fortfarande inte är helt under kontroll har läget förbättrats. Den akuta spridningsrisken bedöms vara över.

Under hela lördagen har släckningsarbetet pågått för fullt.

– Man vattenbombade med helikopter fram till 22. Men vi har ju folk där hela natten, säger Jan Sundeborn, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral, till TT på kvällen.

Han säger att läget är stabilt, men att det fortfarande blossar upp mindre bränder.

Akut fara över

Den akuta faran för att branden ska sprida sig är över för tillfället. Under natten blir det svalare och luftfuktigheten förhöjs.

– Det är också i princip vindstilla på Gotland, säger Jan Sundeborn.

30 brandmän och lika många från hemvärnet har jobbat på platsen. Totalt är mellan 75 och 100 personer involverade i räddningsinsatsen.

Under söndagen ska personal från Sala och Uppsala avlösa brandmännen på Gotland.

Vad som har orsakat branden är oklart. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet och inlett en förundersökning.

Ingen evakuering

Det har inte blivit nödvändigt att evakuera Vänge kyrkby, som har ett 50-tal hushåll.

– Just nu är vi trygga med att man kan stanna kvar hemma i sin bostad, sade räddningschef Dick Svennefelt tidigare under lördagen.

Om branden skulle ta ny fart finns en evakueringsplan som bland annat innebär att det snabbt röjs en väg genom skogen. De boende i området har uppmanats att hålla fönster och dörrar stängda av hälsoskäl.

– Det är väl klart att man känner sig orolig inför en evakuering och vad det innebär. Jag känner att jag inte riktigt har tagit in det ännu, jag tänkte att jag skulle börja packa en väska, sade Frida Brunner, som bor på en bondgård med sin sambo i Vänge kyrkby, till TT på lördagsförmiddagen.

Lars Thomsson, centerpartistisk kommunpolitiker på Gotland, har en gård 1,5 kilometer från branden, men han har mark mycket närmare än så.

– Jag har en hage där som brunnit ner till hälften, säger Thomsson till TT efter att han kört omkring i brandområdet med traktorn.

Kustbevakningen
Branden fotograferad från ett av Kustbevakningens flygplan i fredags.
Karl Melander/TT
Lars Thomsson från Vänge vid polisens avspärrning vid den mark/skogsbrand som härjar i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland.
Karl Melander/TT
Frida Brunner och Erik Olsson bor i Vänge kyrkby vid den mark/skogsbrand som härjar i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland.

Läs också