Sport

Albaek såg till att sviten höll

IFK Göteborg matchar flitigt.
IFK Göteborg matchar flitigt.

IFK Göteborgs svit håller.Tacka Mads Albaek för det. Dansken var med sina två mål mannen bakom 2–1-segern mot Jönköpings Södra – och Blåvitts elfte match i rad utan förlust.– Någon ska ju göra målen när inte de främsta målskyttarna är med från start, säger Mads Albaek med ett leende på läpparna minuterna efter slutsignalen.

Tobias Hysén fick börja på bänken, Mikael Boman var skadad och Jakob Ankersen avstängd. Då klev den vänsterfotade dansken – som före avspark bara hade gjort ett mål på 13 matcher – fram.

1–0 trycke han in från 25 meter via en Jönköpingsförsvarare och 2–1 kom på en halvvolley efter en dryg halvtimme.

– Det var viktigt att vinna. Vi har fokus på varje match och tittar inte så mycket på tabellen. Men seger ger självförtroende.

Nära hattrick

En frispark som strök tätt utanför Jönköpingsmålvaktens kryss var ännu en vänsterslägga från den 26-årige mittfältaren och före detta Frankrike-proffset.

– Det var nära hattrick. Men jag får vara nöjd ändå...

Hemmalaget dominerade den första halvleken med eftertryck, undantaget den korta sekvens då Jönköping blixtsnabbt replikerade till 1–1.

Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson som har en grannlaga uppgift att fördela fokus, koncentration, kraft och ork hos sin spelartrupp mellan allsvenska och Europa League-kval var också nöjd med första 45.

I slutet av matchen syntes det att värme och ett tufft matchprogram hade slitit hårt på framförallt blåvita ben och huvuden.

– Vi orkade inte hålla tempo och effektivitet. Men man ska också vara medveten om att vi mötte ett bra lag, säger Jörgen Lennartsson.

Helsingfors nästa

Gästerna tog över under sista 20 minuterna, skapade en del tryck mot John Alvbåge men utan att lyckas i det sista avgörande momentet.

– De hade bra tryck på oss i första halvlek men vi spelade bra efter paus. Det tar vi med oss inför nästa match när Göteborg kommer till oss, säger tränaren Jimmy Thelin.

Söndagens seger gör att Blåvitt hänger på i den allsvenska toppstriden. Men före returmötet i Jönköping kommande helg ska IFK:s Europaäventyr rulla vidare. På torsdag väntar finländska topplaget HJK Helsingfors.

– Just nu känner man sig sliten. Det var jobbigt sista kvarten. Men vi kommer att orka ladda om. Vi är nöjda med vårt spel, vi har självförtroende och vi har förmåga att hålla fokus på det vi ska göra. Det känns bra, säger Mads Albaek.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset