Sport

Alfas da Vinci starkast på Mantorp

Joakim Lövgren. Arkivbild.
Joakim Lövgren. Arkivbild.

I fjol fick Alfas da Vinci sitt stora genombrott med seger i ibland annat SM på Åby. Efter tung vinterträning var han tillbaka på tävlingsbanan på Mantorp på söndagen och det blev seger direkt över långa distansen 3 700 meter.– Ett bra besked, konstaterade kusken och tränaren Joakim Lövgren.

Alfas da Vinci vann enkelt men det kunde ha blivit platt fall i sista kurvan. Joakim Lövgren skuggade ledaren Candor Hall när han skulle rycka bomullen ur hästens öron.

– Jag tittade ner mot rycksnöret och såg inte att Candor Hall galopperade framför oss. Min häst var uppe i hans sulky, men höll sig i trav vilket var bra gjort av honom. Alfas da Vinci kändes väldigt bra och det var en fin årsdebut, han kunde ha fortsatt ännu längre i samma tempo, sade en belåten Joakim Lövgren.

Siktar på Olympiatravet

Alfas da Vinci tränades tidigare av Tommy Zackrisson i Kalmar. Inför 2014 flyttades hästen söderut, till Joakim Lövgren i Skurup, där han har genomgått en makalös förbättring. På 33 starter har det blivit 13 segrar och 3,2 miljoner i prispengar.

Den starka valacken har för det mesta tävlat över långa distanser och tillhör en av landets bästa långskubbare. Men tränare Lövgren vill i år prova i några kortare lopp.

– Han gjorde två bra insatser över 2 140 meter förra våren och har blivit lite snabbare i benen. Vi kommer att testa längre fram i år, men jag har inte bestämt när. Olympiatravet i april är ett alternativ även om konkurrensen är hård.

Jägersrotränaren hade sitt bästa år i fjol med nästan nio miljoner kronor i vinstpengar. Förutom Alfas da Vinci var femåringen Västerbo Eclair (tvåa i Derbyt ) och treårige Racing Mange (tvåa i Uppfödningsloppet) stallets stjärnor.

2016 har börjat ännu bättre med tolv segrar på 54 starter. I lördags blev det en V75-seger med Springover i Halmstad och ytterligare en vinst på söndagen med Alfas da Vinci.

– Hästarna har gått väldigt bra i vinter och många har redan full form. Men jag hoppas förstås att det ska gå ännu bättre senare i år då vi har många fina hästar i stallet.

För tillfället tränar Lövgren drygt 70 hästar på Jägersro.

Seger för Heiskanen

Veijo Heiskanen har däremot inlett lite trögare men nu ser det ut som om det har lossnat lite.

I V75-2 vann han med Roses Glory efter en stark långspurt.

– Ägaren var inne på att sluta tävla med Roses Glory och låta henne bli avelssto. Men i dag var hon riktigt bra och jag hoppas att ägaren ändrar sig och låter henne tävla vidare. Det är ett sto med väldigt hög kapacitet, sade Åbytränaren.

Heiskanen var väldigt nöjd med Mr Chicago som gjorde comeback efter nästan nio månader långt skadeuppehåll. Sjuåringen satt fast med gott om krafter kvar i den första V75-avdelningen.