Sport

Alfas klarade kortare distans

Joakim Lövgren. Arkivbild.
Joakim Lövgren. Arkivbild.

Joakim Lövgren ville testa sin långdistansstjärna Alfas da Vinci över medeldistans i Gulddivisionen på Kalmartravet. Det blev seger på den kortare distansen men efter en hel del dramatik.Alfas da Vinci inledde med startgalopp, satt fastlåst i början av upploppet, men kunde ändå vinna.

För två veckor sedan vann Alfas da Vinci över 3 700 meter på Mantorpstravet. En stark årsdebut på alla sätt. Men Joakim Lövgren ville prova sin häst över 2 140 meter och autostart i Kalmar. För att se om det fanns tillräckligt med snabbhet i benen.

– Det gick ju vägen, men det var rätt så dramatiskt eftersom han bjöd på en kortare startgalopp i starten så att vi hamnade sist. Sedan hann vi fram och lyckades vinna på målfoto. Det var ett lite annorlunda scenario. Vi hade dock inte vunnit om det inte varit så högt tempo i täten, det blev vår räddning, sade Lövgren.

Skön seger

Alfas da Vinci fick attackera i tredjespår efter ett varv. På sista långsidan kom han ner i andraspår men han blev också fastlåst bakom Spring Erom som hade Nothing But Class snett utvändigt.

– Det var min chans att vinna loppet när vi kom ner i andraspår och fick vila lite. Det såg mörkt ut länge men så tröttnade ledaren och vi kom fram invändigt om Spring Erom. Han accelererade bra och vi han fram precis. En skön seger förstås, men jag var orolig över hur det skulle gå på den kortare distansen. Och det blev positionsstrul men ändå seger, sade Jägersrokusken som funderar över den fortsatta matchningen för sin stjärna.

Snart börjar uttagningslopp till Olympiatravet och det borde passa fint. Även om distansen är i kortaste laget.

Alfas da Vinci segrade på 1.12,9 vilket är nytt rekord över medeldistans med bilstart.

– Nu får vi åka hem och fundera på framtiden, det finns väldigt många lopp att välja mellan, i Frankrike, Sverige och Finland. Vi får se hur det blir.

Dubbel Kolgjini

Lutfi och sonen Adrian Kolgjini tog varsin V75-seger med Orakel Face och Buzz Mearas. Den förstnämnde vann säkert efter att ha dragit i hårt tempo i spets.

Buzz Mearas glänste enormt när han joggade hem Silverdivisionen från ledningen.

– Jag är nöjd och glad över årsdebuten som han klarade på bästa sätt. Jag ville inte dra på i för högt tempo eftersom det var första starten på länge men det var i alla fall full fart över mål, sade en mycket nöjd Adrian Kolgjini.

– Vi får tävla på i femåringsloppen i sommar. Sedan får vi se om han kan mäta sig mot dom bästa. Han bestämmer själv.