Nyheter Världen

Ali begravd enligt muslimsk sed

Imam Zaid Shakir ledde den muslimska begravningsceremonin över Muhammad Ali.
Imam Zaid Shakir ledde den muslimska begravningsceremonin över Muhammad Ali.

Muhammad Alis begravning hölls i Louisville på torsdagen. Tusentals personer deltog vid den muslimska ceremonin.– Nu känner vi oss alla lite mer ensamma i världen, sade en talare.

Ceremonin pågick en knapp timme i Freedom Hall, i samma komplex där den unge mannen den 29 november 1961 besegrade Willi Besmanoff i sin sista match i hemstaden.

Människor med alla möjliga bakgrunder och färger kom. Som en tonåring med bakåtvänd basebollsmössa. Eller en gammal man i traditionella arabisk fotsid klädsel. Kvinnor i olika grader beslöjade. Diverse höjdare, som till exempel Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Alla lika välkomna.

Mörk kista

Den legendariske boxaren dog i fredags, 74 år gammal.

Nu låg hans tvättade kropp i svepning i en mörk kista täckt av ett grönt tyg med inskrifter.

Traditionella muslimska böner ekade i hallen där människor lugnt stod i täta led. Många beundrare längst fram höll upp sina mobiler och plattor för att dokumentera en händelse som tveklöst går till Louisvilles historia.

Allas sorg

Flera talare tog till orda. En av dem, Sherman Jackson, en ledande person inom islam i USA, kan sägas ha sammanfattat budskapen:

– För miljoner, kanske miljarder, människor runt om i världen, för alla folkgrupper, religioner, politiska åskådningar och nationaliteter har hans frånfälle fått oss alla att känna oss lite mer ensamma i världen.

– Det är bortom vår förståelse om Gud någonsin kommer att välsigna oss med någon som Muhammad Ali igen.

Skor sig

En stor minnesgudstjänst hålls på fredagen i en basketarena i Louisville. Biljettintresset har varit gigantiskt och svarta börs-hajar har handlat på auktionssajter.

– Värdet på biljetterna är noll. Om du försöker att sälja biljetter anser vi att det är ett hån, säger Dennis Petrullo, högste ansvarig för arenan, till Louisville Courier Journal.

Arenan rymmer 22 000 personer. Biljetterna tog slut på en dryg timme.

Ross D. Franklin/AP/TT
Komikern Billy Crystal är en av dem som ska tala vid fredagens minnesgudtjänst för Muhammad Ali. Här syns de på boxningslegendarens 65-årsdag. Arkivbild.
David Goldman/AP/TT
Den enes död, den andres bröd. Marcia Longhorn säljer Muhammad Ali-tröjor i Louisville, Kentucky.