Nöje Film

Alicia Vikander får historisk Oscar

Alicia Vikander tar emot Oscarsstatyetten för sin roll i "The danish girl" på den 88:e Oscarsgalan i Los Angeles.
Alicia Vikander tar emot Oscarsstatyetten för sin roll i "The danish girl" på den 88:e Oscarsgalan i Los Angeles.

Alicia Vikander skriver in sig i filmhistorien efter att ha tilldelats en Oscar för sin roll i "The danish girl". Det är andra gången någonsin som en svensk skådespelerska får priset för bästa kvinnliga biroll. – Att få det här priset är större än någonting jag hade kunnat föreställa mig, säger Alicia Vikander.

Att den svenska skådespelerskan Alicia Vikander skulle få en Oscar för sin rollprestation i "The danish girl" var förhandstippat, ändå kom det som en smärre chock för Vikander själv.

– Jag försöker komma ihåg vad som hände de sista fem minuterna. Varje år den här natten brukar jag sätta väckarklockan på 02.00 och titta på Oscarsgalan för att fira film människor som arbetar med film. Och att hålla min mammas hand och uppleva att vara i det här rummet var coolt, säger Alicia Vikander till TT direkt efter vinsten.

Tackade familjen

I sitt tacktal nämnde hon såväl sin motspelare Eddie Redmayne som familjen och "ni där hemma".

Kulturministern Alice Bah Kuhnke var en av de första hemma i Sverige att gratulera den svenska stjärnan:

– Jag träffade Alicia i Cannes i somras tillsammans med hela teamet bakom Ingrid Bergman-dokumentären. Redan då var det flera som talade just om likheterna med deras oerhörda begåvningar. Det är såklart svårt att jämföra, men enkelt uttryckt så har Alicia Vikander alla möjligheter att ta väldigt stora steg och hon är redan nu historisk, säger hon till TT.

Även statsminister Stefan Löfvén har skickat en hälsning där han hyllar den svenska pristagaren:

"Jag vill framföra mina och regeringens varmaste gratulationer och jag tror att jag talar för hela Sverige när jag säger: bra jobbat Alicia, du är en stolthet för Sverige som kulturnation", skriver Expressen.

Mer hbtq i Hollywood

I "The danish girl" spelar Alicia Vikander hustrun till Einar Wegener, den första transpersonen i världen att genomgå en könskorrigerande operation.

Nu hoppas hon att filmen kan öppna dörren för fler hbtq-filmer i Hollywood.

– Jag började arbeta med den här filmen för två år sedan och det har inte varit en enkel film att göra. Bara sedan vi avslutade inspelningen har Caitlyn Jenner kommit ut och det har kommit tv-serier och filmer som "Transparent" och "Tangerine" – det har varit ett socialt skifte. Jag hoppas att på samma sätt som den här filmen har utbildat mig kommer den öppna dörrarna för en bredare konversation för andra, säger Alicia Vikander.

Kan välja och vraka

Bakom sig har Alicia Vikander en kometkarriär, bara under det senaste två åren har hon synts i filmer som "Ex machina", "The man from UNCLE", och "Testament of youth". Hennes karriär började med Lisa Langseths "Till det som är vackert", 2009. De samarbetade även i "Hotell", 2013.

– Det är bara jätteroligt, fantastiskt, säger regissören om vinsten.

TT: Vad betyder det här priset för henne?

– Jag tror det betyder att hon kommer kunna göra det hon vill göra, hon kan välja och vraka och styra projekt på ett sätt som hon känner att hon vill göra. Hon behöver inte bara vara en tacksam ja-sägare utan kan påverka sammanhang och så, säger Lisa Langseth.

"Du klarar det"

Med sina framgångar i Hollywood hoppas stjärnan kunna inspirera unga skådespelerskor.

– Mina föräldrar har alltid sagt "du klarar det". Uppenbarligen är många saker möjliga, saker som jag aldrig kunnat tro och det är bara för att jag har några fantastiska kvinnor som stöttat mig. Så mitt råd till unga tjejer är att fortsätta kämpa, säger Alicia Vikander.

Jordan Strauss
Mark Rylance, Brie Larson, Leonardo DiCaprio och Alicia Vikander poserar med sina Oscarsstatyetter.
Al Powers
Alicia Vikander och hennes pappa Svante Vikander på Governors Ball efter Oscarsutdelningen.
Leif R Jansson / TT
Lisa Langseth har arbetat med Alicia Vikander på de svenska filmerna "Till det som är vackert" och "Hotell" och gratulerar skådespelerskan till Oscarsstatyetten. Arkivbild.
Anders Ahlgren/SvD/TT
Kultur- och demokratiminister Alice Bah (MP) träffade Alicia Vikander nyligen och jämför stjärnan med Ingrid Bergman. Arkivbild.
Marko Säävälä / TT
Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet, kommenterar Alicia Vikanders Oscarsvinst. Arkivbild.