Nyheter Världen

Alla hjärtans dag fördöms i Pakistan

Aktivister från partiet JUP vid en protest mot alla hjärtans dag i Karachi 2008. Arkivbild.
Aktivister från partiet JUP vid en protest mot alla hjärtans dag i Karachi 2008. Arkivbild.

Rosor, choklad och kommersialiserade kärlekshälsningar. Alla hjärtans dag har spridit sig över världen.Men i Pakistan uppmanar presidenten till att undvika firandet.

De senaste åren har intresset för alla hjärtans dag ökat i Pakistan. Men när den rosenkantade dagen närmar sig brukar konservativa och islamistiska partier anordna protester mot firandet i det huvudsak muslimska landet. En konservativ tidning har beskrivit dagen som en "obscenitetsfestival".

I år har president Mamnoon Hussain uppmanat folket att strunta i firandet.

– Alla hjärtans dag har ingen koppling till vår kultur och bör undvikas, sade presidenten vid ett framträdande, enligt pakistanska tidningen Dawn.

Uttalandet kom efter att firandet förbjudits i ett distrikt i de nordvästra delarna av Pakistan. Lokala myndigheter i Kohat i Khyber Pakhtunkwa har försökt stoppa butiker från att sälja kort och andra prylar med koppling till alla hjärtans dag, rapporterar BBC.

– Alla hjärtans dag har ingen rättslig grund, och för det andra så är det emot vår religion, därför förbjöds det, säger tjänstemannen Maulana Niaz Muhammad i Kohat till BBC Urdu.

I Peshawar ska det lokala styret ha godkänt en resolution om att förbjuda firandet av vad man kallade en "värdelös" dag. Många uppges dock ha struntat i förbuden.

B. K Bangash/AP/TT
Försäljaren Ilyas Ahmed sålde hjärtformade ballonger inför alla hjärtans dag i Islamabad för några år sedan. Arkivbild.