Nyheter Världen Sverige

Allians med Finland inte aktuell

Statsminister Stefan Löfven och Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven och Finlands president Sauli Niinistö. Arkivbild.

Sverige strävar inte efter en försvarsallians med Finland, sade statsminister Stefan Löfven om ländernas militära samarbete vid sitt besök i Finland.

– Eftersom vi är alliansfria så vill vi vara alliansfria, sade Löfven på en presskonferens med president Sauli Niinistö i Nådendal dit Löfven kommit för att delta i de utrikespolitiska samtal Niinistö står värd för.

Stefan Löfven är den första utländska regeringschefen som deltar i samtalen, som ordnas vid presidentens sommarresidens Gullranda.

"Beredda att bistå"

Statsministern hänvisade till den solidaritetsförklaring Sverige uttryckt i fråga om EU- och nordiska länder.

– Om ett EU-land eller ett nordiskt land blir angripet är vi beredda att bistå på det sätt som då passar bäst.

Niinistö sade att Finland och Sverige kommer att gå vidare steg för steg i sitt samarbete, men att målen inte ska ställas för högt.

– Vi har avancerat snabbare än någondera av oss kunde tänka sig när vi träffades i Sälen för några år sedan, sade Niinistö.

"Inga konkreta hot"

Finlands regering offentliggjorde sin utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse på fredagen. Där konstateras att Finland följer med säkerhetsläget och upprätthåller sin möjlighet att söka Natomedlemskap. På presskonferensen sade Niinistö också att Finland inte nu ser några konkreta hot men att om säkerhetsläget försämras så kan en ansökan bli aktuell.

Löfven, som betonade att ett Natomedlemskap inte är aktuellt för Sverige, konstaterade att Sverige haft fred i 200 år och att landet gärna vill ha 200 år till av fred.

– Vi menar att det är stabiliteten, förutsägbarheten, långsiktigheten som är det bästa för vårt närområde och därför är det inte aktuellt med ett Natomedlemskap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset