Nyheter Världen Sverige Sverige-topp

Allt färre söker asyl i Sverige

Utan en giltig id-handling får man inte kliva på tåget i Danmark för att ta sig till Sverige för att söka asyl. Arkivbild.
Utan en giltig id-handling får man inte kliva på tåget i Danmark för att ta sig till Sverige för att söka asyl. Arkivbild.

Antalet människor som söker asyl i Sverige har minskat dramatiskt.Id-kontroller vid svenska gränsen – men också stora svårigheter för flyktingar att ta sig till och igenom Europa – har kraftigt bromsat flyktingströmmen.

Förra veckan sökte 577 människor asyl i Sverige. Det är den lägsta siffran hittills i år – och en jättelik skillnad mot i november då runt 10 000 asylsökande registrerades i Sverige varje vecka.

Den 4 januari infördes krav på id-kontroller för resenärer med tåg, bussar och färjor från Danmark till Sverige i ett uttalat försök från regeringen att hindra flyktingsströmmen. Redan den första veckan nästan halverades antalet asylsökande till 1 094 människor och sedan dess har antalet fortsatt att minska.

En rad länder längs den så kallade Balkanrutten genom Europa har infört dagliga kvoter på hur många flyktingar som ska släppas igenom.

Det har inneburit att den ström av människor som har tagit sig från Turkiet till Grekland och försöker komma vidare in i EU har fastnat. Redan under nästa månad kan de vara uppåt 70 000 personer. När hundratals människor försökte forcera taggtrådsstängslet vid den stängda gränsen mot Makedonien i början av veckan möttes de av tårgas.