Nyheter Sverige Sverige-topp

Allt färre strömlösa efter oväder

Tusentals elkunder i Norrbotten och Västerbotten saknar ström efter ovädret. Arkivbild.
Tusentals elkunder i Norrbotten och Västerbotten saknar ström efter ovädret. Arkivbild.

Stormvindar skapar oreda i norra Norrland. Nära 10 000 av Vattenfalls kunder är strömlösa och nattågen söderut är kraftigt försenade.

Ovädret har bedarrat i de nordligaste länen och många som blev av med strömmen har nu fått sin el tillbaka. Men drygt 3 500 av Vattenfalls kunder i Norrbotten är fortfarande strömlösa.

Vattenfall har under dagen satt in runt 200 man, tio helikoptrar och olika specialfordon för att laga ledningar efter stormdygnet.

– Många kommer att få igen strömmen nu i kväll eller i natt. Tyvärr kommer ett antal att få vänta till i morgon, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

I Västerbotten är drygt 1 200 kunder hos Skellefteå Kraft utan el.

På sina håll har ovädret också medfört problem med den kommunala vattenförsörjningen, bland annat i Överkalix och Luleå, men de flesta verkar ha fått vatten i kranen igen under dagen.

Lågtrycket över norra Norrland försvagas och vindarna avtar allt mer. Klass 1-varningen för hårda vindar har hävts, men i Norrbottens inland råder Klass 1-varning för snöfall. Upp till fem centimeter blötsnö väntas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset