Sport

Allt för laget gäller för Bengtsson

Rolf-Göran Bengtsson. Arkivbild.
Rolf-Göran Bengtsson. Arkivbild.

För fyra år sedan var Rolf-Göran Bengtsson guldfavoriten som inte fick hoppa om medaljerna.Och nu?– Jag tycker att vi kan förvänta oss att vi är med och gör något för laget. Allt utöver det är en bonus, säger han.

Sveriges mest meriterade hoppryttare har de senaste åren hamnat i en för honom annorlunda situation. Vid EM i Aachen förra året var han inte ens med i laget och när OS-hoppningarna inleds på söndag är han inte den som landslaget i första hand lutar sig emot.

I alla fall inte på pappret, på förhand. Hur det blir i skarpt läge återstår att se.

Casall drar in pengar

Det sista Bengtsson gjorde innan han flög till Rio de Janeiro var att vinna deltävlingen i Global Champions Tour i Valkenswaard med Casall, hästen som drabbades av ett balltramp inför den individuella finalen i London 2012. Om krasst sportsliga hänsyn tagits hade Casall matchats mot OS, men nu rider hingsten i första hand in pengar, inte medaljer.

Casall avrundar sin enastående karriär – pensionering väntar efter säsongen – med att dra in de stora slantarna i den penningstinna touren.

I stället fick det tolvåriga stoet Unita OS-uppdraget.

– Unita har gjort det jobb hon blivit tillfrågad att göra, sedan får vi se hur hon tar allting. Hon har ju inte den rutinen i de här stora sammanhangen. Men allt vi har bett henne om har hon gjort. Hon är en väldigt tacksam häst att ha med sig, säger Bengtsson.

Gör vad som krävs

– Hon är en häst som inte visar sin kapacitet. Ska hon hoppa en meter hoppar hon precis så mycket som krävs. Sätter man 1,40-hinder gör hon precis vad som behövs för att klara det, säger Bengtsson.

Och fortsätter:

– Vi fick ett väldigt bra svar på hennes kapacitet när vi red lagfinalen i Barcelona i höstas. Jag var en av fem felfria och sedan hade vi ett olyckligt fel, men det kändes som att hon växer med uppgiften.

– Där insåg jag att hon kan göra de stora klasserna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset