Nyheter Toppnyheter Världen

Allt fler barnsoldater hos talibaner

"Barn hör hemma i skolan eller hos sina familjer, inte som kanonmat för talibanupproret" säger HRW-researchern Patricia Gossman. Arkivbild.
"Barn hör hemma i skolan eller hos sina familjer, inte som kanonmat för talibanupproret" säger HRW-researchern Patricia Gossman. Arkivbild.

I samband med talibanernas våldsoffensiv har också allt fler barn värvats för att delta i extremisternas strider i Afghanistan, enligt Human Rights Watch. Barnen lär sig bland annat att bygga och placera ut bomber.

14-åriga Burhan från Chahardara rekryterades förra våren och skickades till Waziristan i Pakistan för att lära sig mer om sprängämnen. Nu strider han för talibanerna i Afghanistan, beväpnad med kalasjnikov.

Från samma distrikt kommer 15-åriga Mansur, vars uppgift är att placera hemmagjorda bomber i statliga myndighetsbyggnader och fordon, berättar en släkting för Human Rights Watch (HRW). Familjen har försökt få honom frisläppt, men inte lyckats.

Värvas från koranskolor

I mitten av förra året inledde talibanerna en våldsoffensiv i de norra delarna av Afghanistan. I samband med den militära kampanjen mot regeringsstyrkorna ökade också rekryteringen av barn till striderna, enligt HRW. Ofta värvas barnen från koranskolor, och tränas sedan för att delta i extremisternas militäroperationer.

Det är svårt att veta exakt hur många som värvats till talibanerna, som använt barn som soldater sedan 1990-talet. Men bara från distriktet Chahardara i Kunduzprovinsen rekryterades över hundra barn förra året, berättar invånarna för HRW.

Uppgifter om tioåringar

– Talibanerna har rekryterat barn under lång tid. Enligt den information vi fått från Kunduz har barn så unga som tio år tvångsrekryterats och använts i striderna, sade FN:s särskilda sändebud för barn i väpnade konflikter, Leila Zerrougui, tidigare i en intervju med al-Jazira.

HRW har intervjuat anhöriga till 13 barn som rekryterats det senaste året, och kontrollerat uppgifterna med andra källor. Trots att talibanerna hävdar att de enbart värvar soldater som uppnått "mental och fysisk mognad" har några av barnen som rekryterats från koranskolor i Kunduz, Takhar och Badakhshan varit 13 år eller yngre.

Allauddin Khan/AP/TT
Talibanerna använder sig av barnsoldater, vilket strider mot internationell rätt. Arkivbild.