Nyheter Sverige

Allt fler strömlösa i nordlig storm

Tusentals hushåll i norra Sverige blev utan ström i samband med att hårda vindar drog in över Västerbotten och Norrbotten. Arkivbild.
Tusentals hushåll i norra Sverige blev utan ström i samband med att hårda vindar drog in över Västerbotten och Norrbotten. Arkivbild.

Hårda vindar ställer till problem i Sveriges nordligaste län. Runt 14 000 hushåll är utan ström och Vattenfall hinner inte med att reparera ledningarna.

– Vi har lagat väldigt mycket fel, men det tillkommer nya hela tiden. Det gör att antalet kunder utan ström tyvärr har ökat, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Omkring 12 000 av Vattenfalls kunder i framför allt Norrbotten och Västerbotten är utan ström efter ovädret som drog in under onsdagsmorgonen. Strömavbrotten orsakas, enligt Roger Lindmark, av ledningar som slås ihop och skapar kortslutningar, eller av grenar och träd som faller över ledningarna.

Risk för snö

SMHI har utfärdat klass 1-varning i Norrbottens län för mycket hårda vindbyar. I nordligaste Lappland är det risk för någon eller några centimeter snö under natten och morgonen.

Under dagen har flera platser i Norrbotten haft byvindar strax under stormstyrka, och i fjällen har det varit snudd på orkanstyrka i byarna.

– Det ser ut som att kulmen nås under kvällen men det avtar ganska långsamt och det kommer att fortsätta vara blåsigt i morgon, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Vattenfall har ännu ingen prognos för när elkunderna kan tänkas få sin ström tillbaka.

– Vi utgår från att det är samma typ av väder i morgon så vi kommer att använda fler helikoptrar och vi kommer att flytta mer personal in i området för att lösa av dem som har jobbat i dag och få ännu mer personal ut i fält. Det är lite dystert, måste jag medge, säger Roger Lindmark.

Träd över bil

Ovädret har även gjort att träd fallit över vägar och olika lösa föremål blåst i väg. Vid halv sjutiden föll ett träd över en bil i Piteå.

– Det föll in genom rutan. Fyra personer som fanns i bilen fick åka ambulans till sjukhus. Skadeläget är okänt, säger Börje Öhman, presstalesman vid polisens ledningscentral i region Nord.

– Det är egentligen den enda olyckan med personskador som vi känner till, tillägger han.

SMHI har även utfärdats en klass 1-varning för kulingvindar på Östersjön och längs med kusten med vindar mellan 14 och 21 meter per sekund.

Michael Probst/AP/TT
Vindar på upp till 21 meter per sekund drar in över Norrbottens läns inland. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset