Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Allt fler svenskar drabbas av dengue

Denguefeber sprid av myggan Aedes aegypti som lever i tropiska länder.
Denguefeber sprid av myggan Aedes aegypti som lever i tropiska länder.

Allt fler svenska thailandsresenärer drabbas av denguefeber, en sjukdom som i värsta fall kan leda till döden. Något vaccin finns inte.

I januari i år rapporterades 44 fall där svenskar smittats av dengue utomlands, att jämföra med 26 fall i januari 2015. Av dessa smittades drygt hälften, 55 procent, i Thailand.

– Det pågår stora utbrott av dengue i bland annat Thailand dit många svenskar reser just nu. Nästan alla provinser rapporterar fall, framför allt populära turistmål, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Precis som zika och chikungunya är denguefeber en myggburen sjukdom som smittar med myggor av arten Aedes aegypti som är vanlig i tropikerna.

Något vaccin finns inte, utan det bästa är att skydda sig själv med myggmedel och heltäckande kläder, uppger Folkhälsomyndigheten. Framför allt på kvällar och nätter, då myggorna är som mest aktiva. Myggnät ovanför sängen rekommenderas också.

– Man behöver inte ha tjocka kläder, men heltäckande är helt klart bra att ha, säger Elsie Ydring.

Symtomen är i huvudsak feber, led- och muskelvärk samt hudutslag. Mycket allvarlig sjukdom med chocktillstånd som kan leda till döden förekommer också, även om det är ovanligt.

Huruvida någon svensk har dött av dengue, vet inte Elise Ydring eftersom Folkhälsomyndigheten inte har sådan statistik.