Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Allt mer fokus på hur Irland spelar

Erik Johansson under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne där svenska landslaget har sin bas inför fotbolls-EM.
Erik Johansson under fredagens träning på Stade Lèo Lagrange i Saint-Nazaire i Bretagne där svenska landslaget har sin bas inför fotbolls-EM.

Med fyra dagar kvar till EM-premiären börjar spelarna matas med information om hur Irland troligen spelar.

– Så mycket information som möjligt är bra förberedelse inför matchen. Det är viktigt för oss och en förutsättning för att vi ska lyckas, säger mittbacken Erik Johansson.

Spioner, scouter, matchbevakare... oavsett vad Peter Wettergren och Reine Almqvist kallas har det varit deras jobb att kartlägga gruppmotståndarna Irland, Italien och Belgien.

Fram till nu har fokus varit på det egna spelet. Ju närmare måndagens premiär på Stade de France, desto mer handlar träningarna och de taktiska genomgångarna om hur Irland kan tänkas spela. Vilka är styrkorna? Svagheterna? Hur gör de vid fasta situationer som hörnor och frisparkar?

Och så vidare.

Vill veta mer eller mindre

Informationen serveras spelarna på olika sätt. En hel del sker via rörliga bilder i form av kortare klipp, annat muntligt och efter behov.

– Jag vet alltid vem jag spelar emot och vad han är bra på. Det kommer jag göra nu också så att jag är förberedd. Även om jag inte spelar så förbereder jag mig som om jag spelar. Senast klev Martin (Olsson) av och man vet aldrig vad som händer. Man måste alltid vara redo, säger vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

Men alla är inte som Johansson och Augustinsson. Mittfältaren Jimmy Durmaz tillhör dem som inte vill veta för mycket.

– Så klart vill man veta vad deras svagheter och styrkor är, men det får inte bli för mycket. Då blir det bara konstigt i hjärnan, säger han.

Reine Almqvist har följt Martin O'Neills Irland sedan lottningen i december. Han har en något splittrad bild av vad som kan vänta i Paris.

– Deras upplägg inför EM har varit så olikt vårt. Jag har sett fyra matcher live och sju totalt via datorn och det är ny laguppställning, nytt spelsystem, nya saker hela tiden. Senast mot Vitryssland spelade de med spelare som inte fick vara kvar i truppen. De har haft 30 spelare hela tiden och kapat till 23 i slutet.

Snurrat runt

– Jag skulle tro att det är en eller två spelare från den matchen som kommer att spela mot oss. Vi tycker det är ganska långt att vila spelare till nästa match, men sedan vet vi inte om de har några hemliga matcher som inte vi kommer åt eller vet om, säger Almqvist.

TT: Har det varit lätt eller svårt att få kläm på Irland?

– Eftersom vi hade dem i VM-kvalet också tyckte jag inte att det var något nytt när jag såg dem i första matchen, men helt plötsligt ändrade de allting. De började snurra runt med olika spelare och spelsätt och då blev det svårare, men på något sätt har vi ändå hittat en tråd i det.

– I dag är jag, vi, ganska säkra på hur de kommer att spela, men vi är inställda på att de kan byta och gå tillbaka till sitt "brittiska" spel när som helst. Då har vi förberett oss för båda.

– När jag får laguppställningen vet jag exakt hur de ska spela. Men just nu vet vi inte.

Ingen skillnad med eller utan Keane

– Det har varit snack om att mot Belgien och Italien spelar de "brittiskt" med en långboll upp. Mot oss tycker de att de är ett bättre lag och ska ha mer bollinnehav.

TT: Skiljer sig Irland taktiskt med eller utan Robbie Keane?

– Robbie har ingen betydelse. Han är en målskytt inne i straffområdet. Men han är skadad och jag tror inte han kommer att vara med mot Sverige. Jag har inte sett honom på planen på de fyra matcher som jag sett live.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset