Sport

Almtorp bakom AIK-seger

AIK-jubel efter Jonas Almtorps 1–0-mål i hemmamötet med Tingsryd.
AIK-jubel efter Jonas Almtorps 1–0-mål i hemmamötet med Tingsryd.

Han värvades efter en insamling från fansen – nu har Jonas Almtorp börjat betala tillbaka.AIK-centern gjorde ett mål och spelade fram till ett när AIK kvitterade den allsvenska finalserien mot Tingsryd med en 3–0-seger.– Det betyder jättemycket. Det var fantastiskt tryck och jättekul att spela framför supportrarna, sade han.

Almtorp värvades i slutet av januari från österrikiska Graz. Den 32-årige centern har spelat i sex olika SHL-klubbar och innan Österrikeäventyret tre säsonger i Linköping där han hade Roger Melin, nu tillbaka i AIK, som tränare.

Efter Tingsryds 3–0-seger i den första finalen i tisdags hade AIK pressen på sig i det andra mötet i bäst av fem.

Hemmalaget uppträdde bitvis nervöst i starten inför 6 589 åskådare på Hovet.

Via skridskon

Men AIK, som vann 23 av 26 seriematcher på hemmaplan, förde spelet och Almtorp såg till att lösa upp nervknutarna en aning när han styrde in 1–0-målet efter 7.48.

– Vi skapade mycket tryck och försökte komma in på kassen för att skymma och styra. Det gjorde vi sämre i förra matchen, nu var det bättre. Jag fick pucken på skridskon och det är sånt som händer när man är framför mål, sade Almtorp.

Sedan spelade han fram backen Jonathan Andersson som laddade stora kanonen och satte 2–0 i slutet av andra perioden bakom en skymd Johannes Jönsson i Tingsrydskassen.

Skräckskada

Ytterligare ett sent nyförvärv, Tobias Ericsson som kom från Leksand i februari, avgjorde när han skickade in 3–0 i början av tredje perioden. Även då var Jönsson skymd.

Tingsryd hade en stark period i mitten av matchen då hemmamålvakten Gustaf Lindvall fick göra flera vassa räddningar. I övrigt hade AIK kontroll.

Tingsryds Patrik Nilsson åkte på en riktig skräckskada i den tredje perioden när han tacklades in i en precis öppnad båsdörr i utvisningsbåset.

– Det känns väl så där. Jag fick en blackout så jag minns inte så mycket, sade Nilsson där han låg på en massagebänk i omklädningsrummet med ispåsar både på vänster ben och under ryggen.

– Det känns som en rätt kraftig lårkaka, sedan har jag ont i ryggen. Vi får se hur bra eller dåligt det är senare i kväll, sade han.

Även AIK drabbades då backen Jacob Spångberg fick en smäll mot axeln och tvingades utgå.

Den tredje finalmatchen spelas på lördag, även då i Stockholm.