Sport Sport-topp

Alshammar fanbärare i sitt sista OS

Therese Alshammar är utsedd till Sveriges fanbärare på invigningen av OS i Rio.
Therese Alshammar är utsedd till Sveriges fanbärare på invigningen av OS i Rio.

Therese Alshammar knyter ihop sin olympiska karriär med att leda den svenska truppen på Maracanãstadion.Hon har bara kunnat gå en invigning tidigare, i Atlanta 1996.– Mitt första OS. Då blev man rekommenderad att gå för att uppleva stämningen och vad ett OS handlar om, gemenskapen och att få vara med.

Den 38-åriga simstjärnan, som i Rio de Janeiro gör sikt sjätte och sista OS, utsågs officiellt till fanbärare av Sveriges olympiska kommitté vid en pressträff i OS-byn. Men Alshammar tillfrågades redan för några veckor sedan. Reaktionen då var något tveksam.

– Jag ville ha lite mer information om vad det innebär. Det var en ny och främmande sak för mig och inget jag tänkt på innan.

– Då har jag varit så fokuserad på mitt tävlande. Men här passar det väldigt bra i mitt schema. Jag kan inte tänka mig något roligare än att få fira invigningen och spelen tillsammans med alla andra, säger hon till TT efter träningen på Parque Aquatico Jorge Frias De Paula, vägg i vägg med den brasilianska fotbollsklubben Fluminense.

TT: Ett hederuppdrag?

– Verkligen, det ska bli jätteroligt.

TT: Har du hunnit träna på att bära stången och fanan?

– Nä, men jag har burit en treårig son (Fred) i tre veckor, så jag hoppas att orkar flaggan också.

"Känns väldigt bra"

Men grabben får inte se mamma med flaggan. I alla fall inte plats, möjligen på tv eller senare.

– Nä, de får vara hemma och fokusera på andra saker, säger "Tessan" och skrattar.

Det brukar sägas att fanbärare på ett OS är ett av de finaste uppdragen en idrottare kan få. Det understryks av att Therese Alshammar delar det med bland andra den amerikanske simlegendaren Michael Phelps.

– Valet av Therese känns väldigt bra, säger truppchefen Peter Reinebo.

Valet var väntat, även om spelbolagen hade golfaren Henrik Stenson som favorit. När Reinebo tillkännagav kriterierna dagen före utnämningen – att vara ett föredöme och ha olympiska erfarenheter och olympiska framgångar – kunde valet egentligen bara bli ett. Särskilt med tanke på att Alshammar själv visade intresse för uppdraget när hon landade i Brasilien. Och kanske det faktum att ingen svensk kvinna burit den svenska fanan i sommarspel sedan kanotisten Anna Olsson fick äran i Sydney 2000.

"En galjonsfigur"

– Jag ska inte säga att valet var givet, det finns ju flera som kunde ha varit aktuella, det är ju ett hedersuppdrag, säger Reinebo.

– Men Therese är en av dem som är en positiv profil, ett föredöme, en galjonsfigur. Och så har hon varit med i många spel och vunnit flera medaljer, även om det är långt tillbaka i tiden.

Sarah Sjöström föll tidigt bort ur diskussionen. Den svenska simgiganten har ett tufft program och tävlar för första gången dagen efter invigningen.

Enligt SOK kommer endast ett 40-tal ur den 152 personer starka svenska OS-truppen att vara med på invigningen som startar klockan 01.00 natten mot lördag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset